Wykonanie
Miękkie i puszyste. Świetne do po południowej
kawy lub na śniadanie;) Ledwo ostygły a my już z mężem jedliśmy. Uratowałam jedną do zdjęcia:)) Dla mnie to hit dla miłośników
truskawek.
Truskawkowe muffinki mogą być wykonane ze świeżych lub mrożonych
truskawek. Ok podaję już przepis....Składniki;12 małych
truskawek,125 g
masła,75 g
cukru,kilka kropel
olejku migdałowego,3
jajka,175 g
mąki,75 g mielonych
migdałów,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżki kremówki,
cukier puder do posypania,Wykonanie;
Truskawki opłukamy i usuwamy szypułki.Tłuszcz ucieramy z
cukrem i
olejkiem migdałowym, następnie dodajemy
jajka ciągle miksując.
Mąkę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia. Łączymy z
migdałami i na przemian z kremówką dodajemy do masy jajecznej. Do foremek wkładamy po 1 łyżce ciasta, po czym do każdej porcji wkładamy po 1
truskawce. Następnie wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości pozostałym
ciastem. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 20-25 minut.