ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka Biscotti

Ciasteczka Biscotti

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 13 maja 2015, autor: M.
… czyli włoskie ciasteczka wypiekane podwójnie- bardzo kruche, idealne do maczania w kawie. Podwójny sposób wypiekania dodatkowo sprawia, ze aromat migdałów jest o wiele mocniej wyczuwalny, niż w „zwykłych” ciastkach. Wypiek ten bardzo długo zachowuje świeżość, można go przechowywać w słoiku przez kilka tygodni
Czas przygotowania: ok. 1 h
Składniki:
2 jajka
niepełna szklanka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl. mąki
100 g migdałów w całości (zblanszowanych)
2-3 krople aromatu migdałowego
Przygotowanie:
Jajka z cukrem należy ubić na sztywną masę, do której dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do dokładnie wymieszanej masy dodajemy posiekane migdały (nie muszą być posiekane bardzo mocno, możemy nawet zostawić kilka migdałów w całości).
Tak przygotowane ciasto formujemy w szeroki na 5 cm „chlebek” i pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.
Po wyjęciu masy z piekarnika „chlebek” kroimy na ukośne kromki grubości ok. 1 cm, które ponownie zapiekamy przez 8-10 min w tej samej temperaturze.
Gotowe ciastka po wystudzeniu przekładamy do szczelnego słoika (albo zjadamy wszystkie od razu! :))
The following two tabs change content below.
Bio
Ostatnie wpisy
Informacje o M.
Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.
Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →
Źródło:http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/2015/05/13/ciasteczka-biscotti-2