Wykonanie
Opublikowano 13 maja 2015, autor: M.… czyli włoskie
ciasteczka wypiekane podwójnie- bardzo kruche, idealne do maczania w
kawie. Podwójny sposób wypiekania dodatkowo sprawia, ze aromat
migdałów jest o wiele mocniej wyczuwalny, niż w „zwykłych” ciastkach. Wypiek ten bardzo długo zachowuje świeżość, można go przechowywać w słoiku przez kilka tygodni
Czas przygotowania: ok. 1 hSkładniki:2
jajkaniepełna szklanka
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 szkl.
mąki100 g
migdałów w całości (zblanszowanych)2-3 krople
aromatu migdałowegoPrzygotowanie:
Jajka z
cukrem należy ubić na sztywną masę, do której dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Do dokładnie wymieszanej masy dodajemy posiekane
migdały (nie muszą być posiekane bardzo mocno, możemy nawet zostawić kilka
migdałów w całości).Tak przygotowane ciasto formujemy w szeroki na 5 cm „chlebek” i pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.Po wyjęciu masy z piekarnika „chlebek” kroimy na ukośne kromki grubości ok. 1 cm, które ponownie zapiekamy przez 8-10 min w tej samej temperaturze.Gotowe
ciastka po wystudzeniu przekładamy do szczelnego słoika (albo zjadamy wszystkie od razu! :))The following two tabs change content below.BioOstatnie wpisyInformacje o M.Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z
uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →