ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa z migdałami i miodem

Babka drożdżowa z migdałami i miodem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj proponujemy Wam typową babkę drożdżową, tyle tylko, że słodzoną miodem. Bardzo dobra, nie tylko na święta. To numer jeden na liście drożdżowych przepisów;)
Składniki;
80 g miodu,
2 jajka,
200 ml ciepłego mleka,
40 g drożdży,
szczypta soli,
100 g masła,
50 g rodzynków,
50 g migdałów,
500 g mąki,
Wykonanie;
Rodzynki zalewamy wodą aby napęczniały. Migdały siekamy. Drożdże, mleko, sól, miód, jajka mieszamy razem. Dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto. Masło kroimy na kawałki i po trochu dodajemy do ciasta ciągle zagniatając. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze raz, dodajemy rodzynki i migdały. Wkładamy do przygotowanej formy i odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut.
źródło http://rewiasmakow.pl/
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/03/babka-drozdzowa-z-migdaami-i-miodem.html