Wykonanie
Dzisiaj proponujemy Wam typową babkę
drożdżową, tyle tylko, że słodzoną
miodem. Bardzo dobra, nie tylko na święta. To numer jeden na liście
drożdżowych przepisów;)Składniki;80 g
miodu,2
jajka,200 ml ciepłego
mleka,40 g
drożdży,szczypta
soli,100 g
masła,50 g
rodzynków,50 g
migdałów,500 g
mąki,Wykonanie;
Rodzynki zalewamy
wodą aby napęczniały.
Migdały siekamy.
Drożdże,
mleko,
sól,
miód,
jajka mieszamy razem. Dodajemy przesianą
mąkę. Wyrabiamy ciasto.
Masło kroimy na kawałki i po trochu dodajemy do ciasta ciągle zagniatając. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze raz, dodajemy
rodzynki i
migdały. Wkładamy do przygotowanej formy i odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut.
źródło http://rewiasmakow.pl/