Wykonanie
Ciąg dalszy dyniowej niedzieli;)))Składniki:1 kg miąższu dyni (oczyszczonej z pestek i skóry)sok i otarta
skórka z cytryny600 g
cukrupo 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu, tłuczonych goździkowpo 4-5 ziarenek
pieprzu i
ziela angielskiegoPrzygotowanie:
dynię kroimy w dość dużą kostkę, wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy 1 minutęwyjmujemy łyżką cedzakową a do
wywaru wrzucamy
pieprz, ziele i
cukier, mieszając, gotujemy około 3-4 minutydodajemy
cynamon,
goździki, otartą skórkę i
sok z cytryny, przykrywamy i gotujemy około 6-7 minutkostki dyni układamy w wyparzonych słoikach, zalewamygorącym
syropem, zamykamy i pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania sięwynosimy w chłodne, ciemne miejsce.../Źródło przepisu:MojeTworyPrzetwory-blog kulinarny/http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/09/dynia-sodzona.html