ßßß Cookit - przepis na Babeczki bananowe z malinami

Babeczki bananowe z malinami

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 12 babeczek)
- 4 dojrzałe banany (ok. 460g),
- szklanka daktyli (ok. 100g),
- ½ szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- 2 szklanki mąki Graham (ok. 260g),
- 3 łyżki oleju rzepakowego (ok. 30g),
- szklanka malin (ok. 120g),
- ½ łyżeczki sody.
Sposób przygotowania
1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min.
2. Banany miksujemy razem z daktylami na gładką pastę.
3. Do bananów i daktyli dodajemy mleko, olej, mąkę, sodę i delikatnie mieszamy.
4. Masę przelewamy do foremek, dekorujemy malinami i pieczemy w 180⁰C przez ok. 20 min.
Babeczki bananowe z malinami są bogate w:
- potas (pochodzący z bananów i daktyli), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki i malin), który daje uczucie sytości.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 90 g
Energia: 152 , 0 kcal
Białko: 3,6 g
Tłuszcze: 2 , 8 g
Węglowodany: 31 , 9
Błonnik pokarmowy : 4 , 44 , 4 g
Smaczneg o i zdr o we go
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/09/babeczki-bananowe-z-malinami.html