Wykonanie
Składniki(na 12 babeczek)- 4 dojrzałe
banany (ok. 460g),- szklanka
daktyli (ok. 100g),- ½ szklanki
mleka 2% (ok. 125 ml),- 2 szklanki
mąki Graham (ok. 260g),- 3 łyżki
oleju rzepakowego (ok. 30g),- szklanka
malin (ok. 120g),- ½ łyżeczki
sody.Sposób przygotowania1.
Daktyle zalewamy gorącą
wodą i odstawiamy na ok. 30 min.2.
Banany miksujemy razem z
daktylami na gładką pastę.3. Do
bananów i
daktyli dodajemy
mleko,
olej,
mąkę,
sodę i delikatnie mieszamy.4. Masę przelewamy do foremek, dekorujemy
malinami i pieczemy w 180⁰C przez ok. 20 min.

Babeczki
bananowe z
malinami są bogate w:- potas (pochodzący z
bananów i
daktyli), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,- błonnik pokarmowy (pochodzący z
mąki i
malin), który
daje uczucie sytości.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 90 gEnergia: 152 , 0 kcal
Białko: 3,6 gTłuszcze: 2 , 8 gWęglowodany: 31 , 9Błonnik pokarmowy : 4 , 44 , 4 gSmaczneg o i zdr o we go