ßßß Cookit - przepis na Sernik truskawkowy

Sernik truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 8 porcji)
- kg twarogu,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g),
- 3 jajka (ok. 180 g),
- pół szklanki cukru (ok. 100 g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ok. 15 g),
- szklanka truskawek (ok. 130g),
- laska wanilii.
Sposób przygotowania
1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę (z dodatkiem odrobiny soli).
2. Miksujemy żółtka z cukrem. Dodajemy twaróg, budyń waniliowy, proszek do pieczenia, ziarenka laski wanilii i zmiksowane truskawki. Całość dokładnie mieszamy.
3. Do masy dodajemy delikatnie pianę z białek i mieszamy.
4. Masę wlewamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. godzinę.
5. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku (żeby nie opadł).
Sernik jest bogaty w:
- pełnowartościowe białko, pełniące funkcje budulcowe w organizmie
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 180 g
Energia: 270 , 75 kcal
Białko: 26,4 g
Tłuszcz: 8 , 2 g
Węglowodany: 22 , 7 g
Błonnik pokarmowy : 0 , 3 g
Smaczneg o i zdr o we go
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/08/sernik-truskawkowy.html