Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- 2 garście
roszponki (ok. 50g),- 10
truskawek (ok. 100g),- plaster
sera Feta (ok. 25g),- łyżka
orzechów arachidowych (ok. 10g),- łyżka
oliwy z oliwek (ok. 10g).Sposób przygotowania1.
Roszponkę myjemy i układamy na talerzu.2. Kroimy
truskawki i
ser Feta w kostkę.3.
Sałatkę posypujemy
orzechami i polewamy
oliwą z oliwek.
Sałatka jest bogata w:- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości,- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
oliwy z oliwek), które działają przeciwmiażdżycowo.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 100 gEnergia: 116 , 5 kcal
Białko: 4,1 gTłuszcze: 9 , 5 gWęglowodany: 5 , 4 gBłonnik pokarmowy : 1 , 6 gSmaczneg o i zdr o we go