Wykonanie
Składniki(na 12 muffnek)- 2 szklanki
mąki gryczanej (ok.260 g),- łyżeczka
proszku do pieczenia,- ½ łyżeczki
sody oczyszczonej,- ¼ szklanki
cukru (ok. 50g),- szklanka
mleka 2% (ok.250 ml),- 3 łyżki
oleju rzepakowego (ok.30g),- duże
jajko (ok.60 g),- 2 łodygi
rabarbaru (ok. 140g).Sposób przygotowania:1. Mieszamy
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sodę.2. Mieszamy
jajko,
mleko,
olej .3. Łączymy składniki suche z mokrymi.4. Masę łączymy z pokrojonym w kostkę
rabarbarem.5. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy do nich ciasta do ¾ wysokości foremki.6. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.

Muffiny są bogate w :- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 65 gEnergia: 125 , 0 kcal
Białko: 4,0 gTłuszcze: 3 , 9 gWęglowodany: 21 , 0 gBłonnik pokarmowy : 2 , 7 gSmaczneg o i zdr o we go