Wykonanie
Składniki(na 10 porcji)- 20
daktylii (ok. 100g),- 2 łyżki
orzechów laskowych (ok. 20g),- łyżeczka
kakao (ok. 5g).Sposób przygotowania1.
Daktyle zalewamy
wodą i moczymy co najmniej 1 h.2. Prażymy
orzechy i rozdrabniamy.3. Miksujemy
daktyle i mieszamy z
orzechami i
kakao.
Krem czekoladowy jest bogaty w:- magnez (pochodzący z
orzechów), który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych,- błonnik pokarmowy (pochodzący z
daktyli), który
daje uczucie sytości.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 12 gEnergia: 40 , 7 kcal
Białko: 0,5 gTłuszcze: 1 , 3 gWęglowodany: 7 , 77 , 7 gBłonnik pokarmowy : 1 , 11 , 1 gSmaczneg o i zdr o we go