ßßß Cookit - przepis na Krem czekoladowy

Krem czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 10 porcji)
- 20 daktylii (ok. 100g),
- 2 łyżki orzechów laskowych (ok. 20g),
- łyżeczka kakao (ok. 5g).
Sposób przygotowania
1. Daktyle zalewamy wodą i moczymy co najmniej 1 h.
2. Prażymy orzechy i rozdrabniamy.
3. Miksujemy daktyle i mieszamy z orzechami i kakao.
Krem czekoladowy jest bogaty w:
- magnez (pochodzący z orzechów), który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z daktyli), który daje uczucie sytości.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 12 g
Energia: 40 , 7 kcal
Białko: 0,5 g
Tłuszcze: 1 , 3 g
Węglowodany: 7 , 77 , 7 g
Błonnik pokarmowy : 1 , 11 , 1 g
Smaczneg o i zdr o we go
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/06/krem-czekoladowy.html