ßßß Cookit - przepis na Owsiane ciasteczka z orzechami

Owsiane ciasteczka z orzechami

nazwa

Wykonanie

Jedne z moich ulubionych ciastek, nie, najulubieńsze, to właśnie ciasteczka owsiane w każdym wydaniu A przygotować je można na tysiąc różnych sposobów. Nie dość, że są pyszne, proste w przygotowaniu, to do tego sycące i doskonale sprawdzają się nie tylko jako dodatek do kawy, ale także jako drugie śniadanie w szkole, czy pracy. No i człowiek ma poczucie, że je coś troszkę zdrowszego. Same pozytywy!
Dziś proponuję wersję miękką a jednocześnie chrupiącą, pełną orzechów.
Składniki (na 40 ciastek, lub 25 w rozmiarze XL):
-3 szklanki płatków owsianych
-1/2 szklanki orzechów z grubsza poszatkowanych (u mnie zwykle mieszanka nerkowców, laskowych i włoskich)
-190g masła w temperaturze pokojowej
-1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
-1 szklanka brązowego cukru
-2 jajka
-1/4 szklanki mleka
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki sody
Mąkę mieszamy z sodą, cynamonem i solą. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy jajka, jedno po drugim a następnie mleko. Łyżka po łyżce, dodajemy mąkę i miksujemy Na końcu wsypujemy płatki i orzechy i dokładnie mieszamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe) i układamy w dość dużych odstępach na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-18 minut. Przed włożenie do piekarnika, ciastka można schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://bistropatio.blogspot.com/2015/09/owsiane-ciasteczka-z-orzechami.html