ßßß
Jagody opanowały moją kuchnię. Dosłownie. Na śniadanie, obiad, deser i kolację. Monotematycznie? Może trochę, ale kto by narzekał. Przecież są pyszne!Dziś sernik z jagodami, oczywiście. Puszysty i delikatny. Trudno poprzestać na jednym kawałku.Składniki (forma o średnicy 24cm):Spód:-200g herbatników-70g roztopionego masła-1 łyżka płatków owsianychMasa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):-800g twarogu zmielonego przynajmniej dwa razy (można spokojnie użyć serka z wiaderka, ale powinien być gesty)-200g serka mascarpone-3 łyżki maki-1 łyżka ekstraktu waniliowego-4 jajka-1 szklanka cukru-2 szklanki jagód (odłożyć 1łyżkę do posypania ciasta)-opcjonalnie kilka kostek rozpuszczonej białej czekolady do dekoracjiPrzygotowujemy spód. Herbatniki bardzo drobno kruszymy, mieszamy z płatkami, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wszystkie składniki można także razem zblendować. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy i dociskamy. Wstawiamy do lodówki.Twaróg, mascarpone, cukier, ekstrakt i jajka miksujemy krótko razem. Nadal mieszając, dodajemy mąkę, łyżka po łyżce. Wsypujemy jagody i mieszamy masę za pomocą łyżki. Przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Posypujemy odłożonymi jagodami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok. 70-80min (sprawdzamy, czy środek ciasta jest sprężysty).Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Sernik można udekorować białą czekoladą.
Smacznego!