Wykonanie
Jagody opanowały moją kuchnię. Dosłownie. Na śniadanie, obiad, deser i kolację. Monotematycznie? Może trochę, ale kto by narzekał. Przecież są pyszne!Dziś sernik z
jagodami, oczywiście. Puszysty i delikatny. Trudno poprzestać na jednym kawałku.Składniki (forma o średnicy 24cm):Spód:-200g
herbatników-70g roztopionego
masła-1 łyżka
płatków owsianychMasa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):-800g
twarogu zmielonego przynajmniej dwa
razy (można spokojnie użyć
serka z wiaderka, ale powinien być gesty)-200g
serka mascarpone-3 łyżki
maki-1 łyżka ekstraktu
waniliowego-4
jajka-1 szklanka
cukru-2 szklanki
jagód (odłożyć 1łyżkę do posypania ciasta)-opcjonalnie kilka kostek rozpuszczonej
białej czekolady do dekoracjiPrzygotowujemy spód.
Herbatniki bardzo drobno kruszymy, mieszamy z
płatkami, dodajemy roztopione
masło i dokładnie mieszamy, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wszystkie składniki można także razem zblendować. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy masę
ciasteczkową, wyrównujemy i dociskamy. Wstawiamy do lodówki.
Twaróg,
mascarpone,
cukier, ekstrakt i
jajka miksujemy krótko razem. Nadal mieszając, dodajemy
mąkę, łyżka po łyżce. Wsypujemy
jagody i mieszamy masę za pomocą łyżki. Przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Posypujemy odłożonymi
jagodami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok. 70-80min (sprawdzamy, czy środek ciasta jest sprężysty).Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Sernik można udekorować
białą czekoladą.
Smacznego!