ßßß
Dziś zapowiada się sentymentalny dzień z powrotami do czasów dzieciństwa. Mimo że na karku przeżyty już kawał czasu, to nadal jesteśmy dziećmi i najważniejsze, żeby pomimo dorosłego wieku i dojrzałości zachować w sobie ten pierwiastek dziecka i umieć cieszyć się prostymi, niewielkimi rzeczami. Wszystkiego dobrego dzieci i zapraszam na cudowny tort! :)biszkopt:4 jajka (żółtka oddzielone od białek)1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki cukrugranatowy barwnikB iałka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna, wbijać po jednym żółtku. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki z barwnikiem Dokładnie połączyć. Ciasto przelać do formy o średnicy 20 cm (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą). Piec w 180 º C przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika upuścić kilka razy na podłogę aby wierzch biszkoptu był płaski. Wystudzić i przeciąć na 5 równych blatów.poncz:150 ml mocnego napary z kawy2 łyżeczki cukrudodatkowo kilka łyżek NutelliZaparzyć kawę, posłodzić i odstawić do wystudzenia. Zimnym naparem z kawy nasączać każdy biszkopt. Nutellę podgrzać w rondlu lub mikrofalówce do uzyskania płynnej konsystencji. Przygotowaną masą posmarować, nasączone kawą, blaty (oprócz górnego).krem (do przełożenia):500 ml kremówki 36%20 g cukru pudruczerwony barwnik2-3 łyżeczki ekstraktu z waniliiMascarpone utrzeć z cukrem pudrem i wanilią. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do serka, dokładnie wymieszać. Blaty tortu przełożyć kremem.krem (do dekoracji):250 ml kremówki 36%250 g serka mascarpone30 g cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z waniliiMascarpone utrzeć z cukrem pudrem i wanilią. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do serka, dokładnie wymieszać. Gotowym kremem pokryć boki i wierzch tortu. Całość wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować polewę truskawkową.polewa z truskawek:300 g truskawek65 g cukru pudru3 łyżki zimnej wody1 łyżka żelatynyŻelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przygotowane owoce zmiksować w blenderze i umieścić w rondlu. Do musu z truskawek dodać cukier oraz namoczoną żelatynę i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia składników, odstawić do przestudzenia. Tężejącą polewą udekorować tort i przystroić świeżymi truskawkami. Schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny przez podaniem.Smacznego! :)
