Wykonanie
W dzisiejszej odsłonie 'Projektu Zupa' mam dla was krem z
kukurydzy. Na blogu była już kiedyś jedna wersja takiej zupy, z dodatkiem
chilli i
kiełbaski chorizo. Tym razem krem kukurydziany jest nieco bardziej delikatny w smaku, a charakteru dodają mu
chipsy nachos zapieczone z
żółtym serem. Inspiracją był dla mnie przepis Nigelli Lawson i muszę przyznać, że to właśnie dodatek nachosów przekonał mnie do przyrządzenia tego dania. Do przygotowania tej zupy można użyć także
kukurydzy mrożonej lub świeżej, wówczas nieco wydłuży się czas gotowania.

Składniki:2 puszki
kukurydzy konserwowej500-600 ml
bulionu drobiowego lub warzywnego1 duży pęczek
cebulki dymki2 ząbki
czosnku100 ml
śmietanki kremówkigarść
chipsów nachos50 g
startego sera żółtego1 łyżka stołowa
masłasól, świeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:W rondelku roztapiamy
masło.
Dymkę kroimy w drobną kosteczkę. Zieloną część odkładamy, a resztę przekładamy do rondla. Smażymy na małym ogniu, aż
cebulka lekko się przyrumieni.Odsączoną z zalewy
kukurydzę blendujemy wraz usmażoną oraz surową częścią
dymki. Do masy z warzyw dodajemy
bulion i stawiamy na kuchence. Zupę zagotowujemy, a następnie grzejemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozsypujemy nachosy i posypujemy je startym
żółtym serem. Całość pieczemy przez 5-10 minut, aż
ser się rozpuści.Zupę zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki krem. Następnie przecieramy ją przez sito, aby pozbyć się skórek z
kukurydzy. Garnek ponownie umieszczamy na palniku. Do zupy dodajemy kremówkę, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
sól i
pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy, zagotowujemy.Gotowy krem z
kukurydzy rozlewamy do miseczek. Podajemy z ułożonymi na wierzchu pieczonymi nachosami oraz posiekaną, zieloną częścią
dymki.Smacznego!