ßßß Cookit - przepis na Zupa z czereśni

Zupa z czereśni

nazwa

Wykonanie

Długo zastanawiałam się jakie danie przygotować w ramach kolejnej odsłony 'Projektu Zupa' . Panujące za oknem upały natchnęły mnie do przygotowania czegoś lekkiego. Na straganie "uśmiechnęły" się do mnie czereśnie i jakoś do głowy wpadł mi pomysł przygotowania zupy owocowej. Ostatni raz jadłam taką jako dziecko i w sumie podczas jej przyrządzania nieco improwizowałam. Ostatecznie efekt okazał się bardzo smakowity, a po zupie nie ma już śladu. ;) Na początku myślałam, że zupa z czereśni nie przypadnie mi do gustu, bo pamięci wciąż miałam niezbyt udane zupy owocowe z przedszkolnej stołówki. Jednak podobnie jak ze szpinakiem, warto odczarować sobie także to danie, bo smakuje znakomicie.
Składniki:
500 g wydrylowanych czereśni
100 g cukru*
500 ml wody
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
do podania:
makaron lub ryż
*cukier dodawać po trochu, bowiem jego ilość może ulec zmianie, zależnie od słodyczy owoców
Przygotowanie:
Czereśnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, następnie usuwamy z nich pestki za pomocą noża lub drylownicy. Kilka sztuk przekrawamy na pół i odkładamy na bok (przydadzą się później do dekoracji). Pozostałą część blendujemy na gładką masę wraz z wodą. Zupę przecieramy przez sito, aby pozbyć się pozostałości skórek.
Następnie przelewamy ją do rondla, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, gotujemy przez 5-7 minut. Po tym czasie śmietankę łączymy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do zupy. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy na gazie tylko przez chwilę. Gdy widzimy, że zupa lekko się zagęści od razu zdejmujemy ją z palnika i dalej nie gotujemy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Gotową zupę podajemy z makaronem lub ryżem, na zimno, bądź na ciepło. Dekorujemy połówkami świeżych czereśni.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2015/07/zupa-z-czeresni.html