Wykonanie
Długo zastanawiałam się jakie danie przygotować w ramach kolejnej odsłony 'Projektu Zupa' . Panujące za oknem upały natchnęły mnie do przygotowania czegoś lekkiego. Na straganie "uśmiechnęły" się do mnie
czereśnie i jakoś do głowy wpadł mi pomysł przygotowania zupy owocowej. Ostatni raz
jadłam taką jako dziecko i w
sumie podczas jej przyrządzania nieco improwizowałam. Ostatecznie efekt okazał się bardzo smakowity, a po zupie nie ma już śladu. ;) Na początku myślałam, że zupa z
czereśni nie przypadnie mi do gustu, bo pamięci wciąż miałam niezbyt udane zupy
owocowe z przedszkolnej stołówki. Jednak podobnie jak ze
szpinakiem, warto odczarować sobie także to danie, bo smakuje znakomicie.

Składniki:500 g wydrylowanych
czereśni100 g
cukru*500 ml
wody100 ml
śmietanki 30%2 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
cukru waniliowegodo podania:
makaron lub
ryż*
cukier dodawać po trochu, bowiem jego ilość może ulec zmianie, zależnie od
słodyczy owocówPrzygotowanie:
Czereśnie dokładnie płuczemy pod bieżącą
wodą, następnie usuwamy z nich pestki za pomocą noża lub drylownicy. Kilka sztuk przekrawamy na pół i odkładamy na bok (przydadzą się później do dekoracji). Pozostałą część blendujemy na gładką masę wraz z
wodą. Zupę przecieramy przez sito, aby pozbyć się pozostałości skórek.Następnie przelewamy ją do rondla, dodajemy
cukier oraz
cukier waniliowy, gotujemy przez 5-7 minut. Po tym czasie
śmietankę łączymy z
mąką ziemniaczaną i dodajemy do zupy. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy na gazie tylko przez chwilę. Gdy widzimy, że zupa lekko się zagęści od razu zdejmujemy ją z palnika i dalej nie gotujemy. Doprawiamy do smaku
sokiem z cytryny. Gotową zupę podajemy z
makaronem lub
ryżem, na zimno, bądź na ciepło. Dekorujemy połówkami świeżych
czereśni.Smacznego!