ßßß
Składniki:500 g wydrylowanych czereśni100 g cukru*500 ml wody100 ml śmietanki 30%2 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka cukru waniliowegodo podania:makaron lub ryż*cukier dodawać po trochu, bowiem jego ilość może ulec zmianie, zależnie od słodyczy owocówPrzygotowanie:Czereśnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, następnie usuwamy z nich pestki za pomocą noża lub drylownicy. Kilka sztuk przekrawamy na pół i odkładamy na bok (przydadzą się później do dekoracji). Pozostałą część blendujemy na gładką masę wraz z wodą. Zupę przecieramy przez sito, aby pozbyć się pozostałości skórek.Następnie przelewamy ją do rondla, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, gotujemy przez 5-7 minut. Po tym czasie śmietankę łączymy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do zupy. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy na gazie tylko przez chwilę. Gdy widzimy, że zupa lekko się zagęści od razu zdejmujemy ją z palnika i dalej nie gotujemy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Gotową zupę podajemy z makaronem lub ryżem, na zimno, bądź na ciepło. Dekorujemy połówkami świeżych czereśni.Smacznego!