Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was propozycję na bardzo smaczny obiad. Ta potrawa jako, że składa się z nowalijek oraz
nabiału wzbogaci Wasz lekki wiosenny jadłospis, dostarczając organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych i mineralnych. Do przygotowania dania użyłam
serka ricotta, ale doskonale nada się tutaj także
twarożek. Należy pamiętać, iż
mleko oraz
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto świadomie komponować swoje potrawy i przemycać jak najwięcej
produktów mlecznych do codziennej diety.

Składniki:farsz:250 g
sera ricotta200 g botwiny (niecały pęczek)160 g
młodej kapusty50 g
parmezanuząbek
czosnku1
szalotkałyżka
masłasól,
pieprzciasto:około 350-400 g
mąki pszennej typ 500niepełna szklanka ciepłej
wody2 stołowe łyżki
olejuszczypta
solido dekoracji:
szczypiorekPrzygotowanie:farsz:
Szalotkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto z dodatkiem
masła.
Kapustę płuczemy, obieramy z zewnętrznych liści, usuwamy głąb i szatkujemy. Odważamy 200 g, wrzucamy na patelnię, podlewamy
wodą i podduszamy przez kilka minut, do momentu aż jej liście przywiędną, zmniejszą swoją objętość oraz zmiękną. Botwinę dokładnie myjemy, aby pozbyć się piasku. Liście drobno siekamy, a
młode buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Całość przekładamy na osobną patelnię, podlewamy
wodą i również podduszamy do miękkości. Gotowe warzywa (
szalotkę,
kapustę i botwinę) mieszamy razem z
serem ricotta oraz tartym
parmezanem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku. Całość doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Dokładnie mieszamy.pierogi:
Mąkę przesiewamy z
solą. Stopniowo dolewamy
wodę, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy
olej i zagniatamy rękoma aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na blacie obsypanym
mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów (można je też docisnąć widelcem). Gotowe pierogi układamy na blacie oprószonym
mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną
wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i serwujemy od razu z dodatkiem posiekanego
szczypiorku lub
śmietany.Smacznego!