ßßß Cookit - przepis na Wiosenne pierogi z ricottą, młodą kapustą i botwiną

Wiosenne pierogi z ricottą, młodą kapustą i botwiną

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was propozycję na bardzo smaczny obiad. Ta potrawa jako, że składa się z nowalijek oraz nabiału wzbogaci Wasz lekki wiosenny jadłospis, dostarczając organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych i mineralnych. Do przygotowania dania użyłam serka ricotta, ale doskonale nada się tutaj także twarożek. Należy pamiętać, iż mleko oraz przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto świadomie komponować swoje potrawy i przemycać jak najwięcej produktów mlecznych do codziennej diety.
Składniki:
farsz:
250 g sera ricotta
200 g botwiny (niecały pęczek)
160 g młodej kapusty
50 g parmezanu
ząbek czosnku
1 szalotka
łyżka masła
sól, pieprz
ciasto:
około 350-400 g mąki pszennej typ 500
niepełna szklanka ciepłej wody
2 stołowe łyżki oleju
szczypta soli
do dekoracji:
szczypiorek
Przygotowanie:
farsz:
Szalotkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto z dodatkiem masła. Kapustę płuczemy, obieramy z zewnętrznych liści, usuwamy głąb i szatkujemy. Odważamy 200 g, wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i podduszamy przez kilka minut, do momentu aż jej liście przywiędną, zmniejszą swoją objętość oraz zmiękną. Botwinę dokładnie myjemy, aby pozbyć się piasku. Liście drobno siekamy, a młode buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Całość przekładamy na osobną patelnię, podlewamy wodą i również podduszamy do miękkości. Gotowe warzywa (szalotkę, kapustę i botwinę) mieszamy razem z serem ricotta oraz tartym parmezanem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
pierogi:
Mąkę przesiewamy z solą. Stopniowo dolewamy wodę, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy olej i zagniatamy rękoma aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na blacie obsypanym mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów (można je też docisnąć widelcem). Gotowe pierogi układamy na blacie oprószonym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.
Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i serwujemy od razu z dodatkiem posiekanego szczypiorku lub śmietany.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2015/06/wiosenne-pierogi-z-ricotta-moda-kapusta.html