Wykonanie
Mamy grudzień, więc wszyscy stopniowo szykują się do Świąt Bożego Narodzenia. Ja także pomalutku rozpoczynam przygotowania. W tym miesiącu na blogu królować będą przepisy świąteczne - mam nadzieje, że każdy znajdzie w nich coś dla siebie. Cykl bożonarodzeniowych smakołyków rozpoczynam tymi piernikowymi muffinkami. Jeśli nie macie czasu na pieczenie wykwintnych ciast, takie babeczki doskonale uzupełnią smakołyki na wigilijnym
stole.
Składniki:babeczki:2 szklanki
mąki2
jajkaszklanka
mlekaszklanka
cukru1,5 łyżeczki domowej
przyprawy do piernika3 łyżki stołowe
kakao60g startej
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
proszku do pieczenia90g
masładekoracja:tabliczka
mlecznej czekoladytabliczka
białej czekoladymieszanka kandyzowanych owocówPrzygotowanie:Na początek
masło oraz
czekoladę umieszczamy w rondlu z grubym dnem i podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gdy składniki dokładnie się roztopią rondel zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie suche składniki (
mąkę,
cukier,
przyprawę do piernika,
kakao,
proszek do pieczenia) przesiewamy do miski. W drugiej misce mieszamy składniki mokre (
mleko,
jajka). Następnie do składników suchych wlewamy mokre i dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec do masy dodajemy ostudzone, roztopione
masło z
czekoladą i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Masą napełniamy foremki do około 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. przez 20 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Przechodzimy do dekoracji.
Czekoladę mleczną i białą rozpuszczamy w kąpieli
wodnej (każdą w osobnej misce). Na ostudzonych babeczkach robimy za pomocą łyżki esy floresy na przemian z
czekolady mlecznej i białej (aby uzyskać efekt marmurka polecam porozmazywanie wzorków wykałaczką). Na koniec muffiny posypujemy kandyzowanymi
owocami. Odstawiamy aż
czekolada zastygnie. Smacznego!