ßßß Cookit - przepis na Szarlotka bez pieczenia :)

Szarlotka bez pieczenia :)

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam u Doroty ten przepis, wiedziałam że koniecznie wypróbuję. Lubię szybkie ciasta, które nie wymagają pieczenia. Zapewne koneserzy szarlotek przewracają się właśnie w grobie, ale uważam to ciasto za miłą, szybką alternatywę dla tradycyjnej szarlotki.
Składniki:
2 opakowania podłużnych biszkoptów
100g masła
4-5 dużych jabłek (nieco ponad 1kg)
2 kisiele truskawkowe
1 łyżeczka cynamonu
opcjonalnie cukier
bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopty kruszymy na drobny pył (najlepiej wsypać je do woreczka foliowego i uderzać tłuczkiem). Do 2/3 ciasteczkowego proszku dodajemy roztopione masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, przekładamy na blachę i dociskamy by uzyskać równą powierzchnię. Odstawiamy do lodówki na 30min. Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 20-30min, aby zmiękły i odparowały. Doprawiamy cynamonem i mieszamy. Kisiele rozpuszczamy w 150ml wody i ciągle mieszając dodajemy do jabłek. (Opcjonalnie dorzucamy cukier, najlepiej spróbować czy masa jabłkowa jest dość słodka - ja nie słodziłam!). Masę jabłkową zostawiamy do ostudzenia. Ostudzone jabłka przelewamy na biszkoptowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Na koniec posypujemy resztą pozostałych okruchów biszkoptowych i odstawiamy do lodówki aż stężeje. Przed podaniem dekorujemy wedle uznania - u mnie kleks bitej śmietany. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/01/szarlotka-bez-pieczenia.html