Wykonanie
Kiedy zobaczyłam u Doroty ten przepis, wiedziałam że koniecznie wypróbuję. Lubię szybkie ciasta, które nie wymagają pieczenia. Zapewne koneserzy szarlotek przewracają się właśnie w grobie, ale uważam to ciasto za miłą, szybką alternatywę dla tradycyjnej szarlotki.
Składniki:2 opakowania podłużnych
biszkoptów100g
masła4-5 dużych
jabłek (nieco ponad 1kg)2
kisiele truskawkowe1 łyżeczka
cynamonuopcjonalnie
cukierbita śmietana do dekoracjiPrzygotowanie:
Biszkopty kruszymy na drobny pył (najlepiej wsypać je do woreczka foliowego i uderzać tłuczkiem). Do 2/3
ciasteczkowego proszku dodajemy roztopione
masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, przekładamy na blachę i dociskamy by uzyskać równą powierzchnię. Odstawiamy do lodówki na 30min.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 20-30min, aby zmiękły i odparowały. Doprawiamy
cynamonem i mieszamy.
Kisiele rozpuszczamy w 150ml
wody i ciągle mieszając dodajemy do
jabłek. (Opcjonalnie dorzucamy
cukier, najlepiej spróbować czy masa
jabłkowa jest dość słodka - ja nie słodziłam!). Masę
jabłkową zostawiamy do ostudzenia. Ostudzone
jabłka przelewamy na
biszkoptowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Na koniec posypujemy resztą pozostałych okruchów
biszkoptowych i odstawiamy do lodówki aż stężeje. Przed podaniem dekorujemy wedle uznania - u mnie kleks
bitej śmietany. Smacznego!