ßßß Cookit - przepis na placek z jabłkami na francuskim ....

placek z jabłkami na francuskim ....

nazwa

Wykonanie

Nie ma chyba nic lepszego i prostszego niż połączenie jabłek i ciasta francuskiego! Nie da się tego zepsuć, co najwyżej można spalić;p Takie propozycje już Wam pokazywałam, czasem różnią się one tylko jednym składnikiem albo i nie, a że zrobiłam, to czemu mam nie pokazać?!
Jako, że dziś czuję się jakoś słabo, bo gardło, coś z rana jakiś katar...do tego brak weny, chęci, najchętniej położyłabym się do łóżka, kakao i właśnie to tooo, czyli placek.
Yhmmm, to SE pobiadoliłam, bo wiadomo, że nie mam jak...Aha, jeszcze jedno...jakby nie patrzeć, jest to słodycz, ja się zobowiązałam nie zajadać nimi w tym miesiącu, więc niby nie mogę...no, ale jabłko, ciasto, cynamon, odrobina cukru...kawałeczek wmuciłam.
Na próbę, bo nie mogę pisać o czymś, czego nie spróbowałam ;p
Spróbował też On i stwierdził, że to taka deserowa pizza, no bo w trójkąt wycięłam kawałek;D
Yhmmmmmm.
Przygotowanie: 35 min pieczenia + 15 min przygotowanie
Koszt: 6 zł
Składniki:
1 ciasto francuskie
3 jabłka
2 łyżki masła
1/4 cukru - ja dałam minimalnie
cynamon
cukier puder - do posypania opcjonalnie
3 biszkopty
Jabłka obieram ze skóry, myję, pozbywam się gniazd i kroję na plasterki.
Ciasto wyjęłam z lodówki trochę wcześniej, żeby się nie połamało przy rozwijaniu.
Włączam też piekarnik - 180 stopni z termoobiegiem.
Ciasto rozwałkowałam, przełożyłam na papier do pieczenia, umieściłam na blasze i nakłułam widelcem.
Biszkopty rozkruszam, a następnie posypuję nimi ciasto.
Masło roztapiam, dodaję do niego cukier i plasterki jabłek, mieszam.
Jabłka wykładam na ciasto w rządku - mniej więcej. Boki ciasta zagniatam.
Całość posypuję cynamonem.
Wkładam do piekarnika na 35 minut.
Można posypać cukrem pudrem, dodać lody...Jabłka rozpływają się w ustach! Przepyszne!!
A w domu unosi się zapach cynamonu, nie ma nic lepszego.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2014/03/placek-z-jabkami-na-francuskim.html