Wykonanie
Nie ma chyba nic lepszego i prostszego niż połączenie
jabłek i
ciasta francuskiego! Nie da się tego zepsuć, co najwyżej można spalić;p Takie propozycje już Wam pokazywałam, czasem różnią się one tylko jednym składnikiem albo i nie, a że zrobiłam, to
czemu mam nie pokazać?!Jako, że dziś czuję się jakoś słabo, bo gardło, coś z rana jakiś katar...do tego brak weny, chęci, najchętniej położyłabym się do łóżka,
kakao i właśnie to tooo, czyli placek.Yhmmm, to SE pobiadoliłam, bo wiadomo, że nie mam jak...Aha, jeszcze jedno...jakby nie patrzeć, jest to
słodycz, ja się zobowiązałam nie zajadać nimi w tym miesiącu, więc niby nie
mogę...no, ale
jabłko, ciasto,
cynamon, odrobina
cukru...kawałeczek wmuciłam.Na próbę, bo nie
mogę pisać o czymś, czego nie spróbowałam ;pSpróbował też On i stwierdził, że to taka deserowa pizza, no bo w trójkąt wycięłam kawałek;DYhmmmmmm.Przygotowanie: 35 min pieczenia + 15 min przygotowanieKoszt: 6 złSkładniki:1
ciasto francuskie3
jabłka2 łyżki
masła1/4
cukru - ja dałam minimalnie
cynamoncukier puder - do posypania opcjonalnie3
biszkoptyJabłka obieram ze skóry, myję, pozbywam się gniazd i kroję na plasterki.Ciasto wyjęłam z lodówki trochę wcześniej, żeby się nie połamało przy rozwijaniu.Włączam też piekarnik - 180 stopni z termoobiegiem.Ciasto rozwałkowałam, przełożyłam na papier do pieczenia, umieściłam na blasze i nakłułam widelcem.
Biszkopty rozkruszam, a następnie posypuję nimi ciasto.
Masło roztapiam, dodaję do niego
cukier i plasterki
jabłek, mieszam.
Jabłka wykładam na ciasto w rządku - mniej więcej. Boki ciasta zagniatam.Całość posypuję
cynamonem.Wkładam do piekarnika na 35 minut.Można posypać
cukrem pudrem, dodać
lody...
Jabłka rozpływają się w ustach! Przepyszne!!A w domu unosi się zapach
cynamonu, nie ma nic lepszego.