Wykonanie
Francuska Tarte Tatin - nic w nazwie
dziwnego gdyż tarte tatin to przysmak kuchni francuskiej. Jednak jest jeszcze bardziej francuska ponieważ zrobiona z
ciastem francuskim, a nie takim tradycyjnym używanym do tejże tarty. Osobiście wersja z
ciastem francuskim smakuje mi bardziej, chociaż tą prawdziwą tarte tatin robiłam tylko raz - a kto wie może przepis nie ten... Małżonkowi "francuska" wersja smakowała niebywale, a jako szarlotkowy niejadek, smakiem był bardzo pozytywnie zaskoczony.
Składniki:4
jabłka50 g
masła (lurpak)100 g
cukruopakowanie
ciasta francuskiegoopcjonalnie
cynamonJabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki (połówki, ćwiartki lub ósemki).Na patelni z nierdzewnej stali (koniecznie z metalową rączką!) rozpuść
masło z
cukrem. Gotuj aż trochę zgęstnieje i uzyska kremowy kolor. Dodaj
cynamon.
Następnie ułóż
jabłka, wypukłą stroną do dołu. Gotuj aż
jabłka staną się dość miękkie (ale nie rozpadające!), a karmel ściemnieje . Odstaw do lekkiego ostudzenia.
Ciasto francuskie rozwałkuj (możesz użyć gotowego rozwałkowanego płatu) i ułóż na jabłkach podwijając boki. Ciasto nakłuj kilkakrotnie widelcem. Wstaw do nagrzanego do 200 ° C piekarnika i piecz 20 minut lub więcej, do zbrązowienia wierzchu.
Po upieczeniu połóż na patelni talerz i odwróć jednym sprawnym ruchem do góry dnem, uważając żeby nie poparzyć się wyciekającym karmelem.SMACZNEGO!
źródło: przepis własny