ßßß Cookit - przepis na Muffinki z chińską nutą

Muffinki z chińską nutą

nazwa

Wykonanie

Pozostajemy w klimacie słodkości ;). Dziś pyszna klasyka - muffinki! Wewnątrz skrywają nadzienie czekoladowe i suszoną żurawinę, a na dodatek oblane są sosem jaśminowym . (sos jest mało widoczny na zdjęciach, ze względu na kiepskie oświetlenie - zdjęcie robione wieczorem, ale musicie mi uwierzyć, że w połączeniu z babeczkami smakował rewelacyjnie ;). To właśnie jaśmin jest tutaj chińską nutą smakową. Ogólnie to moja pierwsza próba z jadalnymi kwiatami. Wcześniej z jaśminu robiłam tylko herbatkę...swoją drogą wiecie, że w Chinach jaśmin zyskał sobie względy już 800lat temu?
Składniki:
75g suszonej żurawiny
tabliczka czekolady deserowej 70% kakao z Ghany z dodatkiem prażonego ziarna kakao od Manufaktury Czekolady
2 szklanki mleka (ok. 400ml)
2 szklanki mąki (ok. 400g)
szklanka cukru pudru (ok.200g)
pół szklanki oleju
szczypta soli
łyżka proszku do pieczenia
łyżka sody
2 jajka
sos jaśminowy:
pół szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
2 łyżki miodu rzepakowego
torebka herbaty Earl Grey
2 łyżki suszonych kwiatów jaśminu od Skworcu
Przygotowanie:
Suche składniki na muffiny: mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy do miski. W drugim naczyniu łączymy składniki mokre: mleko, olej i jajka, a następnie powoli przelewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. Grudki w cieście mają pozostać. Ciasto powinno być gęste i lepkie, wtedy muffiny lepiej wyrosną. Gotowe ciasto nakładamy do papilotek lub foremek, początkowo tylko po jednej łyżce. Potem wrzucamy do każdej foremki/papilotki kostkę czekolady i kilka owoców żurawiny. Następnie nakładamy ciasto do około 3/4 wysokości foremki/papilotki. Kilka żurawin posypujemy też po wierzchu. UWAGA! Jeżeli używamy foremek silikonowych nie musimy ich wcześniej natłuszczać. Babeczki pieczemy 20min w 200st. W tym czasie przygotowujemy sos. Herbatę Earl Grey zalewamy gorącą wodą do 1/2 wysokości kubka oraz wsypujemy do niej 2 łyżki płatków jaśminu. Wywar herbaciano-kwiatowy odstawiamy na 5minut. W miseczce mieszamy pół szklanki skondensowanego mleka z dwoma łyżkami miodu. Zaparzony wywar odcedzamy z kwiatów za pomocą sitka, dolewamy do miski z mlekiem i miodem, a następnie dokładnie mieszamy. Upieczone muffinki podajemy polane sosem.
Smacznego ;)
Przepis bierze udział I inspirowany jest:
w konkursie:
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2012/10/muffinki-z-chinska-nuta.html