ßßß Cookit - przepis na Piekielne cukiniowe łodzie

Piekielne cukiniowe łodzie

nazwa

Wykonanie

Jeszcze wczoraj nie wiedziałam jaka jest różnica między kabaczkiem, a cukinią... Jak się jednak okazało, nie ma żadnej. Wujek google, a dokładnie ciocia Wikipedia mówi, że kabaczek = cukinia. No więc, gdy byłam ostatnio u mamy postanowiłam porwać jej jedną cukinię i zrobić coś dobrego. Tak oto powstały cukiniowe łodzie ;).
Składniki:
1 duża cukinia
0,5kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
pół szklanki soku pomidorowego
puszka pomidrorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
garść startego żółtego sera
kilka papreczek piri piri (u mnie marynowane)
chilli lub pieprz cayenne
Przygotowanie:
Na patelni smażymy cebulę, tak by się lekko zeszkliła. Dorzucamy do niej mięso i smażymy. Gdy mięso będzie gotowe dolewamy sok pomidorowy, dodajemy pomidory podzielone na cząstki, przeciskamy czosnek przez praskę oraz doprawiamy do smaku. Całość dusimy aż mięso mielone będzie wystarczająco miękkie. Cukinię obieramy ze skórki, a następnie łyżką wydrążamy pestki. Cukiniowe łodzie układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i napełniamy farszem mięsno-pomidorowym. Papryczki piri piri kroimy na kawałeczki i kładziemy na wierzch. Cukinię posypujemy też pieprzem cayenne. Następnie przykrywamy wszystko żółtym serem i zapiekamy około 20min w 200st. Ja piekłam około 10 min pod przykryciem i 10min bez przykrycia.
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2012/08/piekielne-cukiniowe-odzie.html