ßßß Cookit - przepis na Zupa ogonowa

Zupa ogonowa

nazwa

Wykonanie

Choć moja zupa ogonowa niewiele ma z ogonami wspólnego (wciąż nie mogę przekonać się do niektórych podrobów), to i tak jest bardzo smaczna. To chyba jedno z nielicznych dań, które przyrządzam na bazie gotowców. Przepis jest właściwie pomysłem mojej mamy na szybki obiad, lecz i ja bardzo lubię jeść tą zupę. :)
Składniki:
2 podudzia z kurczaka
2 marchewki
kawałek selera
kawałek białej części pora
1 pietruszka
cebula
ząbek czosnku
3 surowe białe kiełbasy
2 zupy ogonowe w proszku
2 duże ziemniaki
2 liście laurowe
4 ziarna pieprzu
2 ziela angielskie
opcjonalnie łyżka mąki do zagęszczenia (bo zupa ma mieć konsystencję kremową)
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy około litr wody, wrzucamy dwa podudzia z kurczaka i gotujemy na wolnym ogniu, usuwając szumowiny od czasu do czasu. Po około 40 minutach dodajemy wcześniej obrane warzywa (marchew, seler, pietruszkę, por), a także obraną i lekko przypaloną na palniku cebulę oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach). Na wolnym ogniu gotujemy bulion przez następną godzinę.
Wyciskamy białą kiełbasę z flaka i formujemy małe klopsiki, doprawiamy je solą i pieprzem. W między czasie obieramy i kroimy w kostkę 2 duże ziemniaki.
Gdy bulion będzie gotowy wyciągamy całą włoszczyznę. Marchew kroimy w talarki i dorzucamy do zupy, resztę wyrzucamy do kubła
Zupę w proszku rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, wlewamy do garnka z bilonem i zagotowujemy. Dodajemy do zupy klopsiki, pokrojone ziemniaki oraz wciskamy czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
Smacznego;)
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2012/07/zupa-ogonowa.html