Wykonanie
Witam, od jakiegoś czasu
kalafior jest często spotykanym warzywem na targu czy w sklepie, który kusi. No i mnie też skusił, więc postanowiłam coś z nim zrobić. Smażony
kalafior jest już mi za dobrze znany więc zrobiłam zupę krem
kalafiorową i Was również zapraszam do spróbowania.
Składniki:1 średni
kalafiorpół dużej
pietruszkikawałek
selera4
marchewkikawałek
pora2 skrzydełka z
kurczaka1
liść laurowy3 kulki
ziela angielskiegokucharek
cebulaząbek
czosnkuPrzygotowanie:
Kalafior pokroić na mniejsze kawałki.Do garnka wlać 1,5 litra
wody i wrzucić do niego
mięso, warzywa,
liść laurowy i
ziele angielskie, oprócz
czosnku i kucharka.Gotować do miękkości,przed końcem gotowania wrzucić
czosnek przekrojony na pół i kucharka wg smaku.Gdy wszystkie warzywa będą miękkie zdjąć z ognia, wyjąć
mięso,
ziele angielskie i
liść laurowy.Wszystko zmiksować, doprawić w razie potrzeby.Podawać z grzankami i
koperkiem.Ja dodałam podrobione
mięsko ze skrzydełek.