ßßß
Składniki:skrzydełka kurczaka 1 kgsos sojowy ¼ szklankimirin lub białe wino półsłodkie 50 mlimbir mielony 2 łyżeczkicukier brązowy 3 łyżkiząbki czosnku 4 lub czosnek granulowany 1 łyżeczkaziarna sezamuWykonanie:
Skrzydełka umyć i włożyć do miski. Sos sojowy zmieszać z mirinem, imbirem, cukrem i czosnkiem.
Zaprawą polać kurczaka. Odstawić na ok. 2 godziny. Piekarnik podgrzać do temperatury 180 stopni. Porcje kurczaka wyłożyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Piec przez 40 minut.
Następnie posypać sezamem i piec jeszcze 20 minut.
Podawać z ryżem.Porada: Skrzydełka można przygotować na patelni. Najpierw usmażyć z obu na złoty kolor (mają być miękkie). Następnie zmniejszyć ogień, odlać nadmiar tłuszczu z patelni i wlać sos. Smażyć na małym ogniu, ciągle obracając. Uważać, by nie przypalić.