Wykonanie
Składniki:ćwiartki
kurczaka 2 (ok. 0,5 kg)
przyprawa do potraw
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowycebula 3 dag
żelatyna 2 dagjarzyny sezonowe do dekoracjiewentualnie 3
białka do sklarowaniaWykonanie:
Udźce
kurczaka umyć, podzielić na połówki, zalać
wodą (ok. 1 l), zagotować. Zdjąć powstałą pianę. Dodać
przyprawy i gotować ok. godzinę na wolnym ogniu. Wyjąć
mięso i wystudzić. Obrać ze skóry i kości, pokroić na kawałki.
Cebulę zrumienić w piekarniku, zalać rosołem (3/4 l) i podgotować. Rosół odtłuścić (np. za pomocą ręcznika papierowego),
przecedzić, wymieszać z
żelatyną.Jeżeli potrzeba, sklarować, wystudzić. Dno okrągłych foremek lub filiżanek pokryć cienką warstwą stygnącej galarety (ok. 2-3 łyżki), zastudzić. Na galarecie ułożyć przybranie. Wsypać
mięso, zalać galaretą tak, by
mięso zostało całkowicie przykryte.
Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.Wyjąć z foremek do góry dnem. Podawać z zimnymi sosami.