Wykonanie
Już po świętach, czas przygotować się na Sylwestra. Oto propozycja na proste a zarazem smaczne danie, które umili nam powitanie Nowego Roku. Potrawa na pewno dietetyczna. Będzie wspaniałym przerywnikiem
między innymi przekąskami a
napojami bąbelkowymi.
SKŁADNIKI1
kurczak;1
filet z kurczaka;
przyprawa rosołowa;
przyprawa do kurczka;
czosnek suszony mielony;
majeranek;1-2 łyżki
żelatyny;folia aluminiowa;płat gazy (można kupić w aptece);3
liście laurowe;5 ziarenek
ziela angielskiego;10 ziarenek
pieprzu;WYKONANIEZaczynamy od wytrybowania
kurczaka. Gdy już uporamy się z trybowaniem rozkładamy go, aby powstał płat. Nóżki rozcinamy, aby je płasko rozłożyć. W gołe dziury tzn. tam gdzie jest sama skóra, bez
mięsa, układamy plastry piersi. Posypujemy
przyprawami. Jak również równomiernie posypujemy
żelatyną, sprawi ona że rolada przy krojeniu nie będzie się rozpadać. Całość ściśle zwijamy, na wierzchu posypujemy jeszcze
przyprawą rosołową i
majerankiem. Owijamy szczelnie we folię aluminiową. Odstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień zawijamy wszystko w gazę, na końcach mocno zwijając jak
cukierka. W dużym garnku zagotowujemy
wodę z liśćmi laurowymi,
pieprzem i
zielem angielskim i łyżką
przyprawy rosołowej lub
soli. Wrzucamy nasza roladę i gotujemy ok. 1,5 godziny (w połowie przekręcamy roladę). Zostawiamy w wodzie do ostygnięcia.