Wykonanie
Składniki:
galaretki owocowe w różnych smakach i kolorach (w zależności od wielkości formy; np.: poziomkowa,
kiwi, brzoskwiniowa), 3-5
serki homogenizowane (w zależności od wielkości formy), 3-5
galaretki truskawkowe, 2
truskawki, 0,5-1 kgPrzygotowanie:Rozpuścić
galaretkę (w 3/4 ilości
wody niż podano na opakowaniu), ostudzić, dodać
serek waniliowy, dokładnie wymieszać na jednolitą masę, wylać do formy, wstawić do lodówki, do stężenia.Podobnie postąpić z drugą
galaretką i
serkiem, wylać delikatnie (najlepiej przez łyżkę) na pierwszą warstwę itd.
Truskawki umyć pod bieżącą
wodą, obrać z szypułek, osuszyć. Ułożyć na
masie serowej (przy mniejszej formie
truskawki pokroić wzdłuż na pół – wystarczy 1
galaretka). Zalać dwiema rozpuszczonymi, schłodzonymi
galaretkami truskawkowymi, wstawić do lodówki do stężenia.
Każdy kawałek sernika można przybrać
bitą śmietaną.