ßßß Cookit - przepis na Torcik truskawkowo- jogurtowy

Torcik truskawkowo- jogurtowy

nazwa

Wykonanie

Czy Wy też tak macie, że większość wyjść do sklepu "po chleb" kończy się powrotem z rękoma wyciągniętymi do ziemi i ilością siatek większą niż palców u obu rąk? U mnie to bardzo częsty przypadek i wcale nie jestem z tego dumna. Nie chodzi o ilość pieniędzy, która w nieplanowany sposób zostaje porzucona w sklepie, lecz o fakt, że później na obiad najlepiej byłoby zaprosić stado wygłodniałych lwów, a deserem podzielić się z połową osiedla.
Sezon letni niczego nie ułatwia. Mimo, że podczas upałów głównym posiłkiem jest jezioro zimnej wody z cytryną i miętą, to nadal mam problem z wizytami na rynku, tudzież targu.
Szybka wizyta na rowerze po pomidory ostatnio skończyła się zakupem ogórków, chrzanu, czosnku, czereśni, truskawek, rabarbaru, morelami i cebuli czosnkowej. O pomidorach zapomniałam... Pomijam fakt, że w drodze powrotnej na rower nie miałam jak wsiąść...
Stwierdzam, że potrzebuję pomocy. Sama się nie ogarniam! :)
A teraz deser z wyżej wymienionych truskawek. Przygotowuje się go bardzo szybko, ale później wymaga chłodzenia w lodówce przez kilka godzin.
Idealny na panujące upały!
Swoją drogą ponoć truskawki w tym roku szybko mają się skończyć. Zatem jeżeli nabraliście ochoty na deser, to nie czekajcie jak ja do soboty na rynek, tylko lećcie szybko po świeże truskawki i do roboty!
Składniki na małą, okrągłą blaszkę:
300g truskawek
500g jogurtu naturalnego
2 opakowania galaretki truskawkowej
300ml wody
Galaretki rozpuszczamy w 300ml wrzącej wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Truskawki dokładnie myjemy, odcinamy szypułki, miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Ok. 50g zmiksowanych truskawek odstawiamy w osobnym naczyniu.
Do pozostałej (większej) części truskawek dolewamy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.
Jeżeli galaretka jest już wystudzona, to 5 łyżek wlewamy do 50g truskawek, a pozostałą część do masy jogurtowo- truskawkowej. Całość dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy dokładnie folią aluminiową i wlewamy masę. Na koniec łyżeczką wlewamy zmieszane truskawki z galaretką, aby powstały "esy floresy" i wstawiamy torcik do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy truskawkami lub bitą śmietaną.
Smacznego!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/06/torcik-truskawkowo-jogurtowy.html