Wykonanie
Czy Wy też tak macie, że większość wyjść do sklepu "po
chleb" kończy się powrotem z rękoma wyciągniętymi do ziemi i ilością siatek większą niż palców u obu rąk? U mnie to bardzo częsty przypadek i wcale nie jestem z tego dumna. Nie chodzi o ilość pieniędzy, która w nieplanowany sposób zostaje porzucona w sklepie, lecz o fakt, że później na obiad najlepiej byłoby zaprosić stado wygłodniałych lwów, a deserem podzielić się z połową osiedla.Sezon letni niczego nie ułatwia. Mimo, że podczas upałów głównym posiłkiem jest jezioro zimnej
wody z
cytryną i
miętą, to nadal mam problem z wizytami na rynku, tudzież targu.Szybka wizyta na rowerze po
pomidory ostatnio skończyła się zakupem
ogórków,
chrzanu,
czosnku,
czereśni,
truskawek,
rabarbaru,
morelami i
cebuli czosnkowej. O pomidorach zapomniałam... Pomijam fakt, że w drodze powrotnej na rower nie miałam jak wsiąść...Stwierdzam, że potrzebuję pomocy. Sama się nie ogarniam! :)A teraz deser z wyżej wymienionych
truskawek. Przygotowuje się go bardzo szybko, ale później wymaga chłodzenia w lodówce przez kilka godzin.Idealny na panujące upały!
Swoją
drogą ponoć
truskawki w tym roku szybko mają się skończyć. Zatem jeżeli nabraliście ochoty na deser, to nie czekajcie jak ja do soboty na rynek, tylko lećcie szybko po świeże
truskawki i do roboty!Składniki na małą, okrągłą blaszkę:300g
truskawek500g
jogurtu naturalnego2 opakowania
galaretki truskawkowej300ml
wodyGalaretki rozpuszczamy w 300ml wrzącej
wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Truskawki dokładnie myjemy, odcinamy szypułki, miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Ok. 50g zmiksowanych
truskawek odstawiamy w osobnym naczyniu.Do pozostałej (większej) części
truskawek dolewamy
jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.Jeżeli
galaretka jest już wystudzona, to 5 łyżek wlewamy do 50g
truskawek, a pozostałą część do masy
jogurtowo- truskawkowej. Całość dokładnie mieszamy.Blaszkę wykładamy dokładnie folią aluminiową i wlewamy masę. Na koniec łyżeczką wlewamy zmieszane
truskawki z
galaretką, aby powstały "esy floresy" i wstawiamy torcik do lodówki.Przed podaniem dekorujemy
truskawkami lub
bitą śmietaną.
Smacznego!