ßßß
Składniki:groch (połówki), 40 dagwieprzowina, 40 dagogon wieprzowy (nie jest konieczny jeśli ktoś nie lubi), 1sól, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, majeranekłyżka masła i łyżka mąki na zasmażkę lub bułka tartakiełbasa wędzona, 0,5 kgWykonanie:Groch zalać wrzątkiem. Odstawić do napęcznienia na kilka godzin. Następnie gotować do miękkości. Oddzielnie ugotować mięso w rosole. Wyjąć, oddzielić od kości, pokroić.Jeśli w ugotowanym miękkim grochu pojawiają się pojedyncze ziarna - zmiksować na krem. Połączyć z rosołem. Dodać mięso, kiełbasę i podgotować. Posypać majerankiem, przykryć by się zaparzył.Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zaciągnąć masłem z mąką lub bułką tartą.Podawać z grzankami lub chlebem. Smacznego.