ßßß
Dzisiejsze 12 potraw1. Zupa grzybowa z makaronem3. Kapusta z grochem4. Pierogi z kapusta i grzybami5. Śledź w cieście naleśnikowym6. Grzyby w maśle7. Grzyby w panierce8. Fasola z masłem9. Jagły10. Chleb11. Kompot z suszu12. Śledzie w śmietanieSkładniki:karpcebula ok 2-3 sztukiczosnek 4-5 ząbkówolej do smażeniasól, pieprzjajkomąkaPrzygotowanie:Czosnek i cebulę pokroić w plasterki.Oczyszczonego karpia obłożyć dokładnie cebula i czosnkiem na zewnątrz jak i w środku. Posolić, popieprzyć. Pozostawić w lodówce na całą noc.Następnego dnia z karpia zdjąć cebulę i czosnek, pokroić w dzwonki.Jajko roztrzepać w salaterce, do drugiej wsypać mąkę. Dzwonki karpia oboczyć najpierw w mące, następnie w jajku i ponownie w mące.Tak przygotowaną rybę umieszczamy na rozgrzanym oleju i smażymy z każdej strony do zarumienienia.Upieczoną rybę wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby nadmiar oleju wsiąknął w niego. Podajemy na ciepło.Rybę można odgrzewać na odrobinie oleju, najlepiej w garnku z grubym dnem i pod przykryciem, przewracając co jakiś czas aby się nie spaliła. U mnie w domu odsmaża się po 3-4 dzwonki na prawie każdy posiłek przez kolejne 2 dni świąt.