ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

W wersji klasycznej. Przynajmniej dla mnie :). Nie robię ich często, moje szkraby kręcą nosem, po za tym są ciężkostrawne ale za to syte i przepyszne. Dlatego absolutnie z nich nie rezygnuję i od czasu do czasu pozwalam sobie na więcej, tak żeby wątroba się nie nudziła.
Składniki na placki ziemniaczane:
1 kg obranych ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 duża cebula
1,5 łyżeczki soli, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
skrobia
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
Ziemniaki ścieram na drobnych oczkach, przekładam na durszlak ułożony na garnku lub szerokiej misce na ok.1 min.by obciekły z nadmiaru soku. W tym czasie obieram i kroję cebulę w drobną kostkę. Ziemniaki przekładam do garnka dodaję cebulę, jajko, mąkę, przyprawy oraz skrobię, która została na dnie naczynia po zlaniu wody ziemniaczanej. Można dodać łyżkę śmietany wówczas nie będą szybko ciemnieć.
Wszystko razem mieszam. Na rozgrzaną patelnię z 4 łyżkami oleju nakładam po 2 stołowe łyżki na każdy placek. Formuję łyżką na 1cm grubości placek. Po zrumienieniu przewracam na drugą stronę, dolewam 1 - 2 łyżki oleju. Po usmażeniu z obu stron, przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/01/placki-ziemniaczane.html