ßßß Cookit - przepis na Barszcz biały

Barszcz biały

nazwa

Wykonanie

Kolejna zupa tak zwana tradycyjna. U mnie na naturalnym zakwasie, który dostałam od siostry. Niebawem dołączę przepis.
Składniki:
1,5 l wody
0 , 5 l naturalnego zakwasu
5 białych kiełbas (u mnie parzone, polecam surowe są lepsze)
2 podwawelskie
1 łyżeczka majeranku, Kucharka, szczypta pieprzu
2 ziela angielskie, liść laurowy
220 ml (1 szklanka) śmietany ukwaszonej 15% (u mnie Łowicka)
3 jajka
Kiełbasę podwawelską kroję w kawałki na tzw. kęs, wrzucam do wrzątku dodaję białą w całości. Przyprawiam, gotuję około 7 minut od momentu zagotowania. Następnie dodaję dobrze rozmieszany zakwas (dobrze jest troszkę odlać i w trakcie mieszania odkręcać butelkę co jakiś czas, wtedy Wam nie wystrzeli ;).
Gotuję kolejne 5 minut od zagotowania i dodaję śmietanę, należy ją przemieszać wystarczy bezpośrednio w garnku Łowicka się nie ścina. Zagotować i odstawić. Jajka gotuję 9- 10 minut z zegarkiem w ręku wówczas są idealnie ugotowane na twardo bez ciemnej obwódki na żółtku. Mam "hopla" na tym punkcie, chociaż ich nie jadam ;)
Barszcz podaję z jakiem, kiełbasami i kromką chleba.
Smacznego!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/11/barszcz-biay.html