Wykonanie
Kolejna zupa tak zwana tradycyjna. U mnie na naturalnym zakwasie, który dostałam od siostry. Niebawem dołączę przepis.
Składniki:1,5 l
wody0 , 5 l naturalnego zakwasu5
białych kiełbas (u mnie parzone, polecam surowe są lepsze)2
podwawelskie1 łyżeczka
majeranku, Kucharka, szczypta
pieprzu2
ziela angielskie,
liść laurowy220 ml (1 szklanka)
śmietany ukwaszonej 15% (u mnie Łowicka)3
jajkaKiełbasę podwawelską kroję w kawałki na tzw. kęs, wrzucam do wrzątku dodaję białą w całości. Przyprawiam, gotuję około 7 minut od momentu zagotowania. Następnie dodaję dobrze rozmieszany zakwas (dobrze jest troszkę odlać i w trakcie mieszania odkręcać butelkę co jakiś czas, wtedy Wam nie wystrzeli ;).Gotuję kolejne 5 minut od zagotowania i dodaję
śmietanę, należy ją przemieszać wystarczy bezpośrednio w garnku Łowicka się nie ścina. Zagotować i odstawić.
Jajka gotuję 9- 10 minut z zegarkiem w ręku wówczas są idealnie ugotowane na twardo bez ciemnej obwódki na
żółtku. Mam "hopla" na tym punkcie, chociaż ich nie jadam ;)
Barszcz podaję z jakiem,
kiełbasami i kromką
chleba.Smacznego!