ßßß Cookit - przepis na Sok z jabłek gruszek i pomarańczy

Sok z jabłek gruszek i pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Witajcie. Pisząc wcześniejsze pomysły na soki zawsze pisałem jakie korzyści daje nam dany sok,ile ma witamin czy minerałów i na co jest dobry. Dzisiaj Pewnie też bym mógł takie coś napisać ale ile czego i na co są jabłka gruszki i pomarańcze to sobie chętni sami wyguglają. ja natomiast chciałem się dziś podzielić pomysłem na przepyszny sok, Tak wiem, powiecie że wszystkie są przepyszne, ale ten jest według mnie genialny i jeśli wcześniejsze były przepyszne to ten jest prze-prze-przepyszny
Składniki:
- Pomarańcze - 2 sztuki
- Jabłka - 4 sztuki małe, 2 sztuki duże
- Gruszka - 1 sztuka
Przygotowanie:
Wszystko dokładnie myjemy i porcjujemy na cząstki nadające się do wyciskarki, pomarańcze dodatkowo na początku obieramy. Kiedy wszystkie owoce mamy przygotowane wkładamy po kolei do wyciskarki i już po chwili mamy obłędnie pyszny sok.
Jeśli jednak bardzo chciecie dowiedzieć się co i jak z tymi witaminami to proszę bardzo:
Jabłka poprzez dużą zawartość polifenoli chronią układ nerwowy przed stresem oksydacyjnym przyczyniając się do zapobiegania chorobom Alzheimera, Parkinsona oraz zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór jelita grubego oraz wątroby. Ponadto zawarte w jabłkach pektyny regulują perystaltykę jelit a dodatkowo wiążąc cholesterol i trójglicerydy w przewodzie pokarmowym zapobiegają ich wchłanianiu do krwi.
Gruszka posiada wiele składników mineralnych; potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, miedzi, żelaza, cynku, selenu, a także bor i jod. W owocu występują kwasy owocowe ( kwas jabłkowy i kwas cytrynowy ), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny. Zawiera także witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, przeciwutleniacz witaminę C, E i PP. Zawarty w gruszce potas pobudza prawidłową kurczliwość mięśniową, reguluje mechanizm transmisji w układzie nerwowym, a ponadto uczestniczy w metabolizmie białek.
Pomarańcza jest cenionym źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Pomarańcze są ponadto dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Olejek pomarańczowy ma właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne. Sok z pomarańczy neutralizuje wolne rodniki, chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi a niedawno odkryte substancje autropten, diomina i hesperydyna blokują powstawanie komórek nowotworowych.
Źródło:http://kuchniavege.blogspot.com/2014/05/sok-z-jabek-gruszek-i-pomaranczy.html