Wykonanie
Witajcie. Pisząc wcześniejsze pomysły na
soki zawsze pisałem jakie korzyści
daje nam dany sok,ile ma witamin czy minerałów i na co jest dobry. Dzisiaj Pewnie też bym mógł takie coś napisać ale ile czego i na co są
jabłka gruszki i
pomarańcze to sobie chętni sami wyguglają. ja natomiast chciałem się dziś podzielić pomysłem na przepyszny sok, Tak wiem, powiecie że wszystkie są przepyszne, ale ten jest według mnie genialny i jeśli wcześniejsze były przepyszne to ten jest prze-prze-przepysznySkładniki:-
Pomarańcze - 2 sztuki-
Jabłka - 4 sztuki małe, 2 sztuki duże-
Gruszka - 1 sztukaPrzygotowanie:Wszystko dokładnie myjemy i porcjujemy na cząstki nadające się do wyciskarki,
pomarańcze dodatkowo na początku obieramy. Kiedy wszystkie
owoce mamy przygotowane wkładamy po kolei do wyciskarki i już po chwili mamy obłędnie pyszny sok.
Jeśli jednak bardzo chciecie dowiedzieć się co i jak z tymi witaminami to proszę bardzo:
Jabłka poprzez dużą zawartość polifenoli chronią układ nerwowy przed stresem oksydacyjnym przyczyniając się do zapobiegania chorobom Alzheimera, Parkinsona oraz zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór jelita grubego oraz wątroby. Ponadto zawarte w jabłkach pektyny regulują perystaltykę jelit a dodatkowo wiążąc cholesterol i trójglicerydy w przewodzie pokarmowym zapobiegają ich wchłanianiu do
krwi.
Gruszka posiada wiele składników mineralnych; potasu, fosforu, wapnia, magnezu,
sodu, miedzi, żelaza, cynku, selenu, a także bor i jod. W
owocu występują kwasy
owocowe ( kwas
jabłkowy i kwas
cytrynowy ), węglowodany,
olejki eteryczne, błonnik i pektyny. Zawiera także witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, przeciwutleniacz witaminę C, E i PP. Zawarty w
gruszce potas pobudza prawidłową kurczliwość mięśniową, reguluje mechanizm transmisji w układzie nerwowym, a ponadto uczestniczy w metabolizmie
białek.
Pomarańcza jest cenionym źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz witamin z grupy B.
Pomarańcze są ponadto dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C.
Olejek pomarańczowy ma właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne. Sok z
pomarańczy neutralizuje wolne rodniki, chroni przed chorobami
sercowo-naczyniowymi a niedawno odkryte substancje autropten, diomina i hesperydyna blokują powstawanie komórek nowotworowych.