ßßß Cookit - przepis na Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

nazwa

Wykonanie

Jak prawie każda osoba lubię czasem zjeść coś niezdrowego w moim przypadku są to chipsy solone :) tak Basia w kuchni je chipsy solone :))) czy ja to napisałam głośno?? :)) Więc postanowiłam, że zrobię domowe chipsy warzywne, moim największym zaskoczeniem smakowym okazały się chipsy ze szpinaku. Piekę je w głębokim tłuszczu przez ok 1 minuty są chrupiące, mają cudowny zielony kolor jak zjem jeden to zaraz sięgam po następny. Chipsy z buraka i marchwi są słodkawe ale podczas pieczenia z rozmarynem i odrobiną oliwy w piekarniku .....pychota. Jak przygotowywałam chipsy do zdjęcia miałam problem co nasmażyłam to schrupałam ... więc robiłam nowe
SKŁADNIKI :
1 burak
1 marchew
garść szpinaku
oliwa lub olej do głębokiego smażenia
tymianek świeży opcjonalnie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
- warzywa myjemy, obieramy, szatkujemy na tarce na cienkie równe plastry
- szpinak myjemy osuszamy i odrywamy "ogonek"
- są dwa rodzaje możemy wrzucać je na głęboki tłuszcz w małych porcjach odwracając je po chwili, po upieczeniu odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu,
- lub pokrojone skrapiamy oliwą, możemy posypać świeżym rozmarynem, rozkładamy pojedynczo na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na grzanego do 180 stopni. Pamiętając, aby je obrócić. Czas pieczenia zależy od grubości plastra warzywa.
- po upieczeniu posypuję odrobiną soli gruboziarnistej i można zajadać
Takie chipsy są przepyszne i zdrowsze o kolorach już nie wspomnę :)
Polecam
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2015/02/warzywne-chipsy.html