Wykonanie
Jak prawie każda osoba lubię czasem zjeść coś niezdrowego w moim przypadku są to
chipsy solone :) tak
Basia w kuchni je
chipsy solone :))) czy ja to napisałam głośno?? :)) Więc postanowiłam, że zrobię domowe
chipsy warzywne, moim największym zaskoczeniem
smakowym okazały się
chipsy ze
szpinaku. Piekę je w głębokim tłuszczu przez ok 1 minuty są chrupiące, mają cudowny zielony kolor jak zjem jeden to zaraz sięgam po następny.
Chipsy z
buraka i
marchwi są słodkawe ale podczas pieczenia z
rozmarynem i odrobiną
oliwy w piekarniku .....pychota. Jak przygotowywałam
chipsy do zdjęcia miałam problem co nasmażyłam to schrupałam ... więc robiłam nowe
SKŁADNIKI :1
burak1
marchewgarść
szpinakuoliwa lub
olej do głębokiego smażenia
tymianek świeży opcjonalnie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- warzywa myjemy, obieramy, szatkujemy na tarce na cienkie równe plastry-
szpinak myjemy osuszamy i odrywamy "ogonek"- są dwa rodzaje możemy wrzucać je na głęboki tłuszcz w małych porcjach odwracając je po chwili, po upieczeniu odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu,- lub pokrojone skrapiamy
oliwą, możemy posypać świeżym
rozmarynem, rozkładamy pojedynczo na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na grzanego do 180 stopni. Pamiętając, aby je obrócić. Czas pieczenia zależy od grubości plastra warzywa.- po upieczeniu posypuję odrobiną
soli gruboziarnistej i można zajadać
Takie
chipsy są przepyszne i zdrowsze o kolorach już nie wspomnę :)Polecam