Wykonanie
Dziś jest pierwszy dzień września, moja mała pierwszy raz poszła do szkoły.Nie wiem kto był, jest bardziej przerażony ona czy ja:) Czas tak szybko leci a nie dawno była taka malutka :) Aby zająć myśli ugotowałam na obiad gołąbki. Jedno z moich ulubionych dań choć ich odmian jest kilka. Gołąbki o których
mowa są bez zawijania, całą zawartość dobroci jest w środku. Może i jest przy nich trochę zabawy no ale cóż nasze podniebienie będzie szczęśliwe:) Przepis na te gołąbki wyciągnęłam od mojej kuzynki siłą :)))) za co jej dziękuję.
SKŁADNIKI : z jednej porcji sporo wychodzi :)1 główka
kapusty (miałam taką o wadze ok ponad 1,5 po odjęciu liści niepotrzebnych i środka zostało ok 1 kg1 kg mielonego7 łyżek
ryżu6 łyżek
kaszki manna6 jaj0,5 kg
marchwi1
korzeń pietruszki1 mały
seler2
cebulepieprz do smaku
sól do smaku
majeranek do smaku
bułka tarta do obsypaniałyżka
smalcu (możemy użyć też
oleju )plus
olej do posmażeniaświeża
bazylia kilka listkówSOS1/5 litra
wody1 puszkę
pomidorów (lub 1 mały
keczup)1
przecier pomidorowy3 bulionetki (użyłam domowej do smaku jak go zrobić klik)
SPOSÓB WYKONANIA- główkę
kapusty oczyszczamy z niepotrzebnych liści i szatkujemy na drobno, pokrojoną solimy i odstawiamy aż puści sok i zmięknie-
włoszczyznę oczyszczamy i zetrzemy na tarce warzywnej na grubych oczkach-
cebulę kroimy w kostkę i zeszklimy ją na patelni-
mięso mielone doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem oraz
majerankiem- do
mięsa dodajemy naszą
włoszczyznę, wyciśniętą z
soków kapustę,
cebulę oraz resztę składników- dokładnie wyrabiamy, mieszamy całość- z gotowego
mięsa robimy spore klopsy obtaczamy w
bułce tartej i podsmażamy z obu stron- podsmażone klopsy układamy w osobnym garnku (najlepiej z grubym dnem )- zalewamy sosem (mieszamy ze sobą wszystkie składniki z sosu )
- tak przygotowane gołąbki dusimy ok 1,5 godziny, aby warzywa w środku zmiękły a
ryż nie był twardy, pod koniec duszenia dodajemy kilka listków
bazylii, która świetnie się komponuję z
sosem pomidorowym.
Gołąbki są przepyszne a przepis sprawdzony nie tylko przeze mnie. PolecamSmacznegoP.SW takich gołąbkach możemy dzieciom przemycić warzywa u mnie to się udaję :)