ßßß Cookit - przepis na Gazpacho

Gazpacho

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny Hiszpański chłodnik z pomidorów i papryki. W tak upalne dni jak znalazł :) Dużo potasu i witamin i co najważniejsze nie trzeba gotować :) Pomidory już smakują za pomidorami więc sezon pomidorowy uważam za otwarty. Kilka chwil smakowita zupa gotowa tylko trzeba schłodzić minimum 2 godziny smaki się super połączą i stworzą wyśmienitą całość.
SKŁADNIKI:
4 duże pomidory
pół papryki żółtej
pół papryki czerwonej
1 średni ogórek świeży
1 mniejszą cebulę
2 ząbki czosnku
bazylie kilka listków
sól do smaku
świeżo zmielony pieprz do smaku
płatki mielone chili do smaku
chleb pszenny klik jak go zrobić 3 kromki
sok z limonki
2 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy
SPOSÓB WYKONANIA :
- pomidory umyć, sparzyć obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki
- paprykę umyć pokroić odciąć kawałek na małe kosteczki a resztę pokroić na większe
- ogórek, cebulę część pokroić na większe a po gruby plaster skroić na drobną kostkę
- do blendera wrzucić wszystkie większe kawałki, pomidory, czosnek, ok 5-7 listków bazylii, zmiksować na jednolitą masę po czym dodać oliwę, ocet i doprawić przyprawami
- schłodzić w lodówce ok 2-3 godzin
- podawać z pociętymi w kosteczkę warzywami (ogórek, papryka oraz cebula) oraz z kawałkami chleba pszennego na zakwasie
- jeżeli gazpacho nam się dobrze nie schłodziło podajemy z kostkami lodu
Smacznego :)
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/06/gazpacho.html