Tradycyjny Hiszpański chłodnik z pomidorów i papryki. W tak upalne dni jak znalazł :) Dużo potasu i witamin i co najważniejsze nie trzeba gotować :) Pomidory już smakują za pomidorami więc sezon pomidorowy uważam za otwarty. Kilka chwil smakowita zupa gotowa tylko trzeba schłodzić minimum 2 godziny smaki się super połączą i stworzą wyśmienitą całość.SKŁADNIKI:4 duże pomidorypół papryki żółtejpół papryki czerwonej1 średni ogórek świeży1 mniejszą cebulę2 ząbki czosnkubazylie kilka listkówsól do smakuświeżo zmielony pieprz do smakupłatki mielone chili do smakuchleb pszenny klik jak go zrobić 3 kromkisok z limonki2 łyżki octu winnego2 łyżki oliwySPOSÓB WYKONANIA :- pomidory umyć, sparzyć obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki- paprykę umyć pokroić odciąć kawałek na małe kosteczki a resztę pokroić na większe- ogórek, cebulę część pokroić na większe a po gruby plaster skroić na drobną kostkę- do blendera wrzucić wszystkie większe kawałki, pomidory, czosnek, ok 5-7 listków bazylii, zmiksować na jednolitą masę po czym dodać oliwę, ocet i doprawić przyprawami- schłodzić w lodówce ok 2-3 godzin- podawać z pociętymi w kosteczkę warzywami (ogórek, papryka oraz cebula) oraz z kawałkami chleba pszennego na zakwasie- jeżeli gazpacho nam się dobrze nie schłodziło podajemy z kostkami loduSmacznego :)