ßßß Cookit - przepis na Biały sos do potrawki - zawsze wychodzi :)

Biały sos do potrawki - zawsze wychodzi :)

nazwa

Wykonanie

Ryż z białym sosem kojarzy mi się z dzieciństwa z wielkimi przyjęciem obiadowym, gdzie było mnóstwo gości i między innymi był gotowany rosół gdzie na na jego bazie był przyrządzany sos. Pamiętam jako dziecko, że ryż babcia wyciągała spod kołderki :) a garnek cały był owinięty gazetami i ręcznikiem. Gdybym ja dziś tak ugotowała ryż moja córka by pomyślała, że jestem szalona :) Dziś wrzuca się woreczek do wody 20 minut i gotowe. Teraz taki ryż gości na naszym stole bez okazji bo prostu niedzielne danie:) Przepis na ten sos kiedyś dostałam od koleżanki, za każdym razem wychodzi, nie waży się, jest odpowiednio gęsty i kremowy. A smak słodki z nutką kwasowości ...pycha.
SKŁADNIKI :
1 litr rosołu (jeżeli nie posiadamy może być też bulion drobiowy, ale z rosołu jest lepszy)
100 g rodzynek
3 żółtka
3 łyżki większe mąki
śmietana 18 % 120-150 ml
sok z cytryny (wykorzystuję 1 mała lub pół większej w zależności jaki posmak kwasowości lubimy)
cukier do smaku
sól do smaku
SPOSÓB WYKONANIA :
- odlewam czysty rosół do osobnego garnka, gotuję jeżeli jest za mało słony dosalam,
- wrzucam do niego rodzynki i gotuje na średnim ogniu
- w osobnej misce przygotowuje 3 żółtka dodaję do tego 3 kopiaste łyżki mąki i dolewam śmietanę wszytko razem wyrabiam do jednolitej konsystencji
- po czym do rosołu dodaję soku z cytryny
- do wyrobionej mąki z jajkami dodaję powoli rosołu (hartuję go) cały czas mieszam, aby się nie zważył dodaję kolejną chochlę i mieszam tak zahartowana śmietanę wlewam powoli do naszego rosołu, mieszając
- doprawiam do smaku cukrem, i jeżeli jest za mało kwaśny doprawiam jeszcze sokiem z cytryny, zagotuje jeszcze ok 1 minuty
Gotowe szybko prosty sposób i zawsze wychodzi jeszcze mi się nie zdarzyło, aby się zważył a robiłam już go wielokrotnie.
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/05/biay-sos-do-potrawki-zawsze-wychodzi.html