Wykonanie
Zastanawiam się co zrobię tym razem na niedzielny obiad, przejrzałam moje zapasy i w ręce wpadła mi puszka
mleka kokosowego.....pomysł już się narodził. Uwielbiam
kukurydzę a zwłaszcza pod postacią zupy krem.
Jadłam często na bazie samej
kukurydzy , tym razem postawiłam rozszerzyć składniki. Mamy zimę więc pomyślałam, aby dodać coś rozgrzewającego połączyłam
imbir,
czosnek i
paprykę ostrą. Zupa wyszła wyśmienita słodka a zarazem rozgrzewająca.
SKŁADNIKI : porcja na ok 4- 5 osób-
kukurydza 2 puszki-
mleczko kokosowe 1szt (400ml)-
bulion warzywny ( polecam domowy klik) 1 litr-
masło 2 łyżki (najlepiej sklarować)- 1 łyżka świeżo startego
imbiru- 2 ząbki
czosnku, drobno starte- 1 pełna łyżeczka
kurkumy w proszku- 1/2 łyżeczki
ostrej papryki w proszku (lub do smaku)-
sólSPOSÓB WYKONANIA:-
kukurydzę odcedzić z
wody- w garnku z grubym dnem rozgrzać
masło, podsmażyć na nim drobno starty
czosnek oraz
imbir,- gdy
przyprawy się zrumieniły wsypujemy
kukurydzę i obsmażamy ją 1-2 minuty- dodajemy
kurkumę oraz
papryczkę ostrą, mieszamy po czym po chwili wlewamy nasz
bulion warzywny, gotujemy ok 10-15 min- międzyczasie wlewamy
mleczko kokosowe- gdy
kukurydza będzie już miękka zdejmujemy z ognia i bardzo dobrze ją zmiksujemy- po zmiksowaniu przetrzemy ją jeszcze raz przez sitko, aby pozbyć się łusek od
kukurydzy- w razie potrzeby doprawiamy jeszcze
solą a jeżeli chcemy, aby była jeszcze
bardziej pikantna dodajemy jeszcze papryczkigotoweJest szybka w wykonaniu a jakże cudowna w swoim smaku