Wykonanie
Jest wiele przepisów na
ciasteczka owsiane, ale te zajęły pierwsze miejsce w mojej kuchni. Pieczemy je na okrągło jak tylko zobaczymy dno słoiczka zabieramy się za pieczenie następnych. Są PRZEPYSZNEEEEEE chrupie o posmaku
cynamonowym. Nie trzeba czekać, aby zmiękły a czas ich wykonania jest bardzo szybki. Nie ma stosu garnków, misek do zmywania. Jedna szklanka, łyżeczka no i miska od miksera. Mają jedna wadę .....bardzo ale to bardzo szybko znikają :)
SKŁADNIKI : czas wykonania 30 min porcja na ok 35 szt- 200 g miękkiego
masła- 3/4 szklanki
cukru pudru- 1/4 szklanki ciemnego
brązowego cukru- 1 duże
jajko- 1 łyżeczka
cynamonu- 1 szklanka
mąki pszennej- 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej- szczypta
soli- 2,5 szklanki
płatków owsianych(mogą być też błyskawiczne)
SPOSÓB WYKONANIA :-
masło utrzeć (zmiksować) na puszystą masę, dodać
cukier puder i dalej zmiksować
potem dodać
cukier brązowy i zmiksować, wbić całe
jajko i dalej miksować. Do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować- blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości
orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 13 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy,
potem studzić na kratce.
* inspiracje czerpałam ze strony Moje WypiekiSmacznego