ßßß
Biszkopt:5 jajek3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków1 szklanka mąki tortowej1 łyża mąki ziemniaczanejszczypta soliOddzielamy białka od żółtek, a następnie ubijamy z solą na sztywną pianę, dosypując partiami cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca dodajemy po jednym żółtku, a następnie wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach robota lub ręcznie łopatką. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 180 st. CMasa budyniowa:2 żołtka2 szklanki mleka2 łyżki maki ziemniaczanej3 łyżki maki pszennej3 łyżki cukru200 g miękkiego masłaDodatkowo:puszka masy kajmakowej (u mnie kakaowa)50 g ryżu preparowanegook. 200 g orzeszków ziemnych solonychSzklankę mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Wlewamy do gotującego mleka i zagotowujemy całość, mieszając by się nie przypaliło. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu.Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym, jeśli jest bardzo gęsta można ją chwile podgrzać wtedy łatwiej się rozsmaruje.Biszkopt przekrawamy na pół, na pierwszej połowie rozsmarowujemy masę kajmakową z ryżem, a na nią wykładamy ok 2/3 kremu budyniowego. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i rozmasowujemy pozostały krem budyniowy, a na nim układamy orzeszki ziemne (można je posiekać, to ułatwi później krojenie)Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto trochę trudno się kroi, ale jest tak smaczne, że warto się pomęczyć.

