Ten sernik jest niebiańsko lekki, puszysty, delikatny. Poezja co tu dużo pisać, po prostu rozpływa się w ustach.Spód:2/3 szklanki mąki razowej1/2 szklanki wiórek kokosowych1 żółtko2 łyżki masła1 łyżka jogurtu naturalnegoZ podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim tortownicę o średnicy 22 cmMasa serowa:80 g masłaopakowanie cukru waniliowego30 g cukru3 jajka200 ml mleka kokosowego350 g sera na sernikitabliczka białej czekoladyopcjonalnie suszona żurawinaBiałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrami na puch, dodajemy ser, chłodną czekoladę, mleko kokosowe, żółtka i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i przy pomocy łyżki łączymy delikatnie z masą serową. Ja do swojego serniczka dodałam jeszcze garść suszonej żurawiny. Przekładamy na przygotowany spód. Tortownicę wstawiamy do większego naczynia lub blaszki wypełnionej gorącą wodą i razem wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C. Pieczemy przez godzinę, następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze ok 15-20 minut. Sernik pozostawiamy w piekarniku, by ostygł.