ßßß Cookit - przepis na Cudaczek – dziwaczek

Cudaczek – dziwaczek

nazwa

Wykonanie

Cudaczek – dziwaczek to ciasto warstwowe, które pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. Przecież połączenie kawy, kokosu i ptasiego mleczka nie może nie smakować!!
Takie właśnie połączenie smaków dzisiaj Wam prezentuję.
Ciasto nie jest za słodkie a masa kokosowa na mleczku kokosowym z dodatkiem wiórek kokosowych jest mega kokosowa – to coś dla wielbicieli kokosowych smaków.
Kawa i kokos to moje ulubione połączenia, które także w tym cieście mnie nie zawiodły a ptasie mleczko zanurzone w galaretce przełamuje smaki.
No i spód tego pysznego ciasta jest pełen bakali, które dopełniają całość.
Gorąco polecam!!
ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
5 dag suszonej żurawiny
5 dag wiórek kokosowych
5 dag orzechów włoskich drobno pokrojonych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kawowa:
1,5 szklanki mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki cukru
2 żółtka z ciasta
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki esencji waniliowej(tutaj)
250 g masła
Masa kokosowa:
1,5 szklanki mleczka kokosowego lub pół na pół kokosowe i zwykłe
2 łyżki wiórek kokosowych
4 łyżki cukru waniliowego (tutaj)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
250 g masła
Dodatkowo:
ciastka kruche lub francuskie (kupiłam takie krucho-francuskie z polewą morelową)
opakowanie ptasiego mleczka
2 galaretki czerwone
polewa do ozdoby
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno dodając pod koniec cukier.
Do masy dodać 2 żółtka a pozostałe 2 odłożyć (przydadzą się do masy kawowej).
Do ubitej masy dodać bakalie obtoczone w mące i proszek do pieczenia – delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do blaszki (30×25 cm) i upiec w temp. 180°C przez około 30 minut.
Masa kawowa: 1 szklankę mleka zagotować, w pozostałym mleku rozprowadzić mąki, cukier, kawę i żółtka.
Na gotujące mleko wlać przygotowaną mieszankę i ugotować budyń.
Budyń przestudzić i utrzeć z miękkim masłem dodając esencję waniliową.
Masa kokosowa: 1 szklankę mleka zagotować z wiórkami kokosowymi, w pozostałym mleku rozprowadzić mąki, cukier.
Na gotujące mleko wlać przygotowaną mieszankę i ugotować budyń.
Budyń przestudzić i połączyć z miękkim masłem.
Galaretki rozpuścić w połowie podanej na opakowaniu wody – odstawić do lekkiego stężenia.
Ciasto umieścić w blaszce, wyłożyć masę kawową.
Na masie kawowej poukładać ptasie mleczka i zalać je tężejącą galaretką – odstawić do całkowitego stężenia.
Na galaretkę wyłożyć masę kokosową, na wierzchu ułożyć ciasta i dekoracyjnie polać dowolną polewą – u mnie czekolada rozpuszczona w śmietance kremówce.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/cudaczek-dziwaczek