Wykonanie
Mięsny wtorekDziś postanowiłam przedstawić przepis na faszerowaną
paprykę. Jest to danie typowe dla kuchni tureckiej, częściej może znane w wersji wegetariańskiej, ja jednak zdecydowałam się przygotować wydanie
mięsne i muszę przyznać, że wyszła bardzo smaczna. Dobrze doprawione
mięso z nutą
cynamonu i słodkich
rodzynek - rewelacja! Danie jest nieco pracochłonne, ale na prawdę pyszne! Zdecydowanie warto spędzić trochę czasu w kuchni, aby później moc delektować się takimi pysznościami:)

Składniki :Farsz :

5-6 średnich
papryk podobnej wielkości100g
ryżu200-250g mielonej
wołowiny (chudej)1
cebula2 ząbki
czosnku2-3 garście
rodzynek2 garście
orzeszków pinii2 łyżki suszonej
mięty2-3 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki mielonego
pieprzu2 łyżki
cukru0,25 łyżeczki mielonego
cynamonu0,5 łyżeczki
kurkumySos :200ml
przecieru pomidorowego200ml
wody2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
soku z cytryny
Przygotowanie :Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę do smażenia i zeszklić na niej
cebulę pokrojoną w drobną kostkę, razem z
czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Gdy
cebula się zeszkli dodać ryz i przesmażyć go do czasu aż również
bezie szklisty (półprzejrzysty).W międzyczasie przygotować
papryki - delikatnie odciąć wierzchołek od strony ogonka, wyciągnąć gniazdo nasienne, wysypać pestki i oderwać białe błonki. Wszystko bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić
papryk.Do przesmażonego
ryżu dodać
mięso, rozdrobnić je i smażyć aż zbrązowieje. Następnie dodać
rodzynki,
orzeszki pinii, pokruszoną
miętę (najlepiej rozetrzeć ją na dłoni),
sól,
pieprz,
cukier,
cynamon i
kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać, podlać niewielką ilością
wody i dusić przez kilkanaście minut.Gdy farsz się poddusi można nadziewać
papryki - nakładać farsz łyżką, lekko go ugniatając,
papryki faszerować do pełna. Następnie ustawić je w szerokim, ale niezbyt wysokim rondlu. Przygotować sos - wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do rondla z
paprykami, uważając aby nie wlać go do
papryk. Przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez około godzinę lub do czasu aż
papryki będą miękkie.Podawać natychmiast!

Smacznego !

