ßßß Cookit - przepis na Dolma - faszerowana papryka

Dolma - faszerowana papryka

nazwa

Wykonanie

Mięsny wtorek
Dziś postanowiłam przedstawić przepis na faszerowaną paprykę. Jest to danie typowe dla kuchni tureckiej, częściej może znane w wersji wegetariańskiej, ja jednak zdecydowałam się przygotować wydanie mięsne i muszę przyznać, że wyszła bardzo smaczna. Dobrze doprawione mięso z nutą cynamonu i słodkich rodzynek - rewelacja! Danie jest nieco pracochłonne, ale na prawdę pyszne! Zdecydowanie warto spędzić trochę czasu w kuchni, aby później moc delektować się takimi pysznościami:)
Składniki :
Farsz :
5-6 średnich papryk podobnej wielkości
100g ryżu
200-250g mielonej wołowiny (chudej)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 garście rodzynek
2 garście orzeszków pinii
2 łyżki suszonej mięty
2-3 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżki cukru
0,25 łyżeczki mielonego cynamonu
0,5 łyżeczki kurkumy
Sos :
200ml przecieru pomidorowego
200ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie :
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę do smażenia i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać ryz i przesmażyć go do czasu aż również bezie szklisty (półprzejrzysty).
W międzyczasie przygotować papryki - delikatnie odciąć wierzchołek od strony ogonka, wyciągnąć gniazdo nasienne, wysypać pestki i oderwać białe błonki. Wszystko bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić papryk.
Do przesmażonego ryżu dodać mięso, rozdrobnić je i smażyć aż zbrązowieje. Następnie dodać rodzynki, orzeszki pinii, pokruszoną miętę (najlepiej rozetrzeć ją na dłoni), sól, pieprz, cukier, cynamon i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać, podlać niewielką ilością wody i dusić przez kilkanaście minut.
Gdy farsz się poddusi można nadziewać papryki - nakładać farsz łyżką, lekko go ugniatając, papryki faszerować do pełna. Następnie ustawić je w szerokim, ale niezbyt wysokim rondlu. Przygotować sos - wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do rondla z paprykami, uważając aby nie wlać go do papryk. Przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez około godzinę lub do czasu aż papryki będą miękkie.
Podawać natychmiast!
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/08/dolma-faszerowana-papryka.html