ßßß
Składniki :Farsz :
5-6 średnich papryk podobnej wielkości100g ryżu200-250g mielonej wołowiny (chudej)1 cebula2 ząbki czosnku2-3 garście rodzynek2 garście orzeszków pinii2 łyżki suszonej mięty2-3 łyżeczki soli0,5 łyżeczki mielonego pieprzu2 łyżki cukru0,25 łyżeczki mielonego cynamonu0,5 łyżeczki kurkumySos :200ml przecieru pomidorowego200ml wody2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie :Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę do smażenia i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać ryz i przesmażyć go do czasu aż również bezie szklisty (półprzejrzysty).W międzyczasie przygotować papryki - delikatnie odciąć wierzchołek od strony ogonka, wyciągnąć gniazdo nasienne, wysypać pestki i oderwać białe błonki. Wszystko bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić papryk.Do przesmażonego ryżu dodać mięso, rozdrobnić je i smażyć aż zbrązowieje. Następnie dodać rodzynki, orzeszki pinii, pokruszoną miętę (najlepiej rozetrzeć ją na dłoni), sól, pieprz, cukier, cynamon i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać, podlać niewielką ilością wody i dusić przez kilkanaście minut.Gdy farsz się poddusi można nadziewać papryki - nakładać farsz łyżką, lekko go ugniatając, papryki faszerować do pełna. Następnie ustawić je w szerokim, ale niezbyt wysokim rondlu. Przygotować sos - wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do rondla z paprykami, uważając aby nie wlać go do papryk. Przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez około godzinę lub do czasu aż papryki będą miękkie.Podawać natychmiast!
Smacznego !
