ßßß
Składniki :
4 czubate łyżki jogurtu greckiego0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego4 nasiona zielonego kardamonu6 ziaren pieprzu2 łyżeczki przyprawy garam masala2,5 laski cynamonu1 łyżka mielonych migdałów2-3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę1 łyżka świeżego, startego imbiru1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka soli2 duże piersi z kurczaka2 średnie cebule2 zielone papryczki chilli2 łyżki świeżej kolendry100ml śmietanyolej słonecznikowy do smażenia
Przygotowanie :W misce wymieszać jogurt z nasionami kminu, kardamonem, pieprzem, przyprawą garam masala, cynamonem, mielonymi migdałami, czosnkiem, imbirem, ostrą papryką i solą. Dodać kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości kęsa, dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się masą jogurtową. Odstawić, aby się marynowało minimum 30 minut, najlepiej jednak około 2 godzin.W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę aż się zeszkli. Dodać kurczaka w masie jogurtowej i dokładnie wymieszać z cebulą. Gotować na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż kurczak będzie usmażony. Dodać posiekaną papryczkę chilli, świeżą kolendrę i wlać śmietanę. Wymieszać, zagotować ciągle mieszając. Podawać z ryżem lu chlebkiem nan przybrane świeżą kolendrą.
Smacznego !