Wykonanie
Festiwal kuchni arabskiej dobiega końca, w czasie jego
trwania udało mi się przygotować kilka nowych, ciekawych i bardzo smacznych dań z kuchni arabskiej. Kuchnia ta jest niezmiernie bogata i zaskakująca. Wiele potraw chciałabym jeszcze wypróbować, ale chyba będą one musiały poczekać na kolejną edycje festiwalu. Dziś jeszcze chciałabym zaproponować pyszne danie z
kurczaka z
ryżem i
migdałami. Przepis na nie pochodzi z książki "Kuchnia Libańskia", jest łatwy i szybki do przygotowania, a smakuje wprost wybornie! Gorąco polecam!

Składniki :2 duże
piersi z kurczaka2 średnie
cebule2 duże ząbki
czosnku1 kubek
ryżu1 łyżeczka
przyprawy 7 smaków1 łyżeczka mielonego
kminu500ml
bulionu z kurczaka40g
płatków migdałówgarść całych
migdałówsól i
biały pieprzoliwa do smażenia

Przygotowanie :W dużym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną
cebulę i wyciśnięty przez praskę
czosnek. Smażyć przez kilka minut do czasu aż
cebula zmięknie i lekko się zrumieni. Dodać
ryż i
przyprawy - wymieszać, smażyć przez minutę, następnie zalać
bulionem, dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem przez około 15 minut lub do czasu aż
ryż będzie miękki (w razie potrzeby podlać
wodą).W międzyczasie
pierś z kurczaka posmarować niewielką ilością
oliwy, posolić i popieprzyć i grillować po kilka minut z każdej strony. Przełożyć na deskę, pozwolić chwilę ostygnąć, po czym pokroić na kawałki wielkości kęsa i dodać do ugotowanego
ryżu.Na suchej patelni uprażyć
migdały (całe i
płatki) po czym również dodać je do
ryżu. Wszystko dokładnie wymieszać i natychmiast podawać.

Smacznego !