ßßß Cookit - przepis na Kurczak z migdałami

Kurczak z migdałami

nazwa

Wykonanie

Festiwal kuchni arabskiej dobiega końca, w czasie jego trwania udało mi się przygotować kilka nowych, ciekawych i bardzo smacznych dań z kuchni arabskiej. Kuchnia ta jest niezmiernie bogata i zaskakująca. Wiele potraw chciałabym jeszcze wypróbować, ale chyba będą one musiały poczekać na kolejną edycje festiwalu. Dziś jeszcze chciałabym zaproponować pyszne danie z kurczaka z ryżem i migdałami. Przepis na nie pochodzi z książki "Kuchnia Libańskia", jest łatwy i szybki do przygotowania, a smakuje wprost wybornie! Gorąco polecam!
Składniki :
2 duże piersi z kurczaka
2 średnie cebule
2 duże ząbki czosnku
1 kubek ryżu
1 łyżeczka przyprawy 7 smaków
1 łyżeczka mielonego kminu
500ml bulionu z kurczaka
40g płatków migdałów
garść całych migdałów
sól i biały pieprz
oliwa do smażenia
Przygotowanie :
W dużym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez kilka minut do czasu aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni. Dodać ryż i przyprawy - wymieszać, smażyć przez minutę, następnie zalać bulionem, dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem przez około 15 minut lub do czasu aż ryż będzie miękki (w razie potrzeby podlać wodą).
W międzyczasie pierś z kurczaka posmarować niewielką ilością oliwy, posolić i popieprzyć i grillować po kilka minut z każdej strony. Przełożyć na deskę, pozwolić chwilę ostygnąć, po czym pokroić na kawałki wielkości kęsa i dodać do ugotowanego ryżu.
Na suchej patelni uprażyć migdały (całe i płatki) po czym również dodać je do ryżu. Wszystko dokładnie wymieszać i natychmiast podawać.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/06/kurczak-z-migdaami.html