ßßß
Składniki :2 duże piersi z kurczaka2 średnie cebule2 duże ząbki czosnku1 kubek ryżu1 łyżeczka przyprawy 7 smaków1 łyżeczka mielonego kminu500ml bulionu z kurczaka40g płatków migdałówgarść całych migdałówsól i biały pieprzoliwa do smażenia
Przygotowanie :W dużym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez kilka minut do czasu aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni. Dodać ryż i przyprawy - wymieszać, smażyć przez minutę, następnie zalać bulionem, dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem przez około 15 minut lub do czasu aż ryż będzie miękki (w razie potrzeby podlać wodą).W międzyczasie pierś z kurczaka posmarować niewielką ilością oliwy, posolić i popieprzyć i grillować po kilka minut z każdej strony. Przełożyć na deskę, pozwolić chwilę ostygnąć, po czym pokroić na kawałki wielkości kęsa i dodać do ugotowanego ryżu.Na suchej patelni uprażyć migdały (całe i płatki) po czym również dodać je do ryżu. Wszystko dokładnie wymieszać i natychmiast podawać.
Smacznego !