Wykonanie
Delikatne w smaku indyjskie danie w stylu
curry. Nieco inną wersję prezentowałam już na blogu,można ją znaleść tu . Zapraszam :)

1
cebula1 ząbek
czosnku2,5 cm świeżego korzenia
imbiru3 - 4 łyżki
przyprawy korma
curry - bywa w Tesco4 pojedyncze
piersi kurczaka5 dkg mielonych
migdałów5 dkg
rodzynek500 ml
bulionu drobiowego12 - 15 dkg
jogurtu naturalnegooliwa do podsmażenia
cebulki dymkipłatki migdałowe do posypania
ryż i
zielony groszek - użyłam mrożonego do podania

Na rozganej
oliwie podsmażam,aż zmiękną pokrojoną w kostkę
cebulę,posiekany
czosnek i starty na tarce
imbir.Następnie dodaję pastę korma
curry i smażę przez minutę,aż
przyprawa zacznie wydzielać aromat,dorzucam pokrojonego w niedużą kostkę
kurczaka,
bulion,
migdały i
rodzynki. Jak się zagotuje zmniejszam ogień i duszę danię aż
kurczak będzie miękki. Dolewam
jogurt,mieszam całość,nie trzeba gotować.W międzyczasie w osobnym garnku gotuję
ryż w osolonej wodzie. Osobno gotuję
groszek - ilość
ryżu i
groszku wg.uznania. Ugotowany
ryż odcedzam i mieszam z
groszkiem.
Kurczaka wykładam na talerze,posypuję posiekanym
szczypiorem i
płatkami migdałowymi,podaję z
ryżem z
groszkiem.Smacznego!!!