Wykonanie
W związku z przypadającym na dziś dniem naleśnika, postanowiłyśmy wspólnie z Justinka, Panna Malwinna,
Gin, Sianko i Mirabelka przedstawić nasze ulubione przepisy na to fantastyczne danie. Naleśniki można przygotowywać na milion sposobów, mogą być cienkie jak francuskie crepes lub grube placuszki jak amerykańskie pancakes, mogą być podawane na słodko lub wytrawnie, ilość możliwości jest po prostu nieograniczona. Ja pozostałam dziś przy wersji słodkiej, a placuszki przygotowałam na bazie
jogurtu greckiego, dzięki
czemu są bardzo delikatne, aksamitne i puszyste. Po prostu rozpływają się w ustach. Polecam!
Składniki :szklanka
mąki2-3 łyżki
cukru0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,25 łyżeczki
sody oczyszczonej1
jajko125ml
mleka200g
jogurtu greckiego0,5 łyżeczki
aromatu waniliowegoPrzygotowanie :Do miski wsypać,
mąkę,
cukier,
sól,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną - dokładnie wymieszać. Wbić
jajko, wlać
mleko i
jogurt oraz
aromat waniliowy - wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować na gładką, jednolitą masę. Niewielkie porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu formując placuszki. Smażyć, aż ciasto na wierzchu będzie prawie suche, delikatnie odwrócić i smażyć jeszcze przez chwilę. Podawać z
cukrem pudrem,
syropem klonowym, ulubionym
dżemem lub
owocami.
Smacznego !