Dziś czwartek, więc pora na wpis z serii "Płynnych Czwartków" - w związku z czym zapraszam Was na kolejną, piękną, letnią zupę. Tym razem to cudowna zupa krem z zielonego groszku z dodatkiem rukwi wodnej, delikatna, słodka i lekko pikantna dzięki dodatkowi rukwi.Składniki :łyżka masła1 średnia cebula2 ząbki czosnku300g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)50g rukwi wodnej500ml bulionu warzywnegołyżka soku z cytryny1 łyżka posiekanej świeżej mięty i kilka listków do dekoracjiłyżka sokcytrynyplater łososia wędzonego do dekoracjiPrzygotowanie :W garnku roztpić masło i przesmażyć na niem pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać zielony groszek i bulion, chwilę gotować po czym dodać rukwię wodną. Gotować przez kilka minut, do czasu aż groszek będzie miękki. Dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną miętę i sok z cytryny. Podawać natychmiast przybrane łososiem i miętą.Smacznego !