Wykonanie
W związku z kończącą się już niestety akcją
pieczarkową organizowaną przez Mopsika postanowiłam przygotować danie z
pieczarek. Miałam w planach przygotować więcej dań do tej akcji, bo
pieczarki uwielbiam, a ilość dań jakie można z nich przygotować jest chyba nieograniczona, niestety przerwa świąteczna, a następnie trudny powrót do rzeczywistości, totalnie wybiły mnie z rytmu i przez kilka poświątecznych dni w ogóle nie gotowałam i nie mogłam zabrać się również za publikowanie postów. Powoli wracam jednak do formy i wczoraj przygotowałam takie oto pyszne danie, które może stanowić idealną przystawkę do różnego rodzaju
mięs. Są to malutkie pieczareczki przesmażone z
szalotką z dodatkiem
chili, a następnie ugotowane w sosie z
mleka kokosowego. Danie pochodzi z kuchni indyjskiej i jest nie zwykle smaczne. Polecam!
Składniki :150g malutkich
pieczarek2
szalotki1 ząbek
czosnku1 czerwona
papryczka chili100ml
mleka kokosowegosól,
pieprzświeża
kolendratłuszcz do smażenia
Przygotowanie :Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim drobniutko posiekaną
szalotkę i wyciśnięty przez praskę
czosnek. Smażyć przez kilka minut aż
cebula zmięknie, w razie potrzeby podlać niewielką ilością
wody. Dodać pokrojoną w drobną kostkę
papryczkę chili i chwilę smażyć. Dodać
pieczarki, mniejsze w całości, większe przekrojone na pół, chwile przesmażyć, następnie wlać
mleko kokosowe i gotować na dość dużym ogniu aż
mleko częściowo odparuje, a sos
zrobi się gęsty. Pod koniec gotowania wrzucić łyżeczkę posiekanej
kolendry i doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podawać natychmiast przybrane plasterkami
chili i listkami
kolendry.
Smacznego !