ßßß Cookit - przepis na Pikantne pieczarki w sosie kokosowym

Pikantne pieczarki w sosie kokosowym

nazwa

Wykonanie

W związku z kończącą się już niestety akcją pieczarkową organizowaną przez Mopsika postanowiłam przygotować danie z pieczarek. Miałam w planach przygotować więcej dań do tej akcji, bo pieczarki uwielbiam, a ilość dań jakie można z nich przygotować jest chyba nieograniczona, niestety przerwa świąteczna, a następnie trudny powrót do rzeczywistości, totalnie wybiły mnie z rytmu i przez kilka poświątecznych dni w ogóle nie gotowałam i nie mogłam zabrać się również za publikowanie postów. Powoli wracam jednak do formy i wczoraj przygotowałam takie oto pyszne danie, które może stanowić idealną przystawkę do różnego rodzaju mięs. Są to malutkie pieczareczki przesmażone z szalotką z dodatkiem chili, a następnie ugotowane w sosie z mleka kokosowego. Danie pochodzi z kuchni indyjskiej i jest nie zwykle smaczne. Polecam!
Składniki :
150g malutkich pieczarek
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryczka chili
100ml mleka kokosowego
sól, pieprz
świeża kolendra
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie :
Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez kilka minut aż cebula zmięknie, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili i chwilę smażyć. Dodać pieczarki, mniejsze w całości, większe przekrojone na pół, chwile przesmażyć, następnie wlać mleko kokosowe i gotować na dość dużym ogniu aż mleko częściowo odparuje, a sos zrobi się gęsty. Pod koniec gotowania wrzucić łyżeczkę posiekanej kolendry i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast przybrane plasterkami chili i listkami kolendry.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/04/pikantne-pieczarki-w-sosie-kokosowym.html