Wykonanie
Najpyszniejsze ciasta to te najprostsze :)Uwielbiam ciasto marmurkowe, ale zawsze
jadłam je gdzieś, u kogoś ;) a teraz to ja mogłam częstować moim ulubionym
ciastem. Rozpływało się w ustach ;)Zakupiłam niedawno piękną, nową foremkę na keks z odpinanym rantem. Teraz moje keksy będą same wyskakiwały z foremki prosto na talerzyk...... a na talerzyku już czekał Kłapouchy ;)
Składniki:200 g
masła160 g
cukru4 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżeczka
olejku rumowego4
jajka250 g
mąki tortowej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli4 łyżki
mleka3 łyżki
kakaoPrzygotowanie:W misce ucieramy 150 g
masła z
cukrem,
cukrem waniliowym,
olejkiem rumowym i szczyptą
soli.Ucieramy, aż masa będzie puszysta - czyli chwilkę ;)Do masy wbijamy po jednym całym
jajku, cały czas ucierając.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Cały czas ucieramy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy 2 łyżki
mleka i mieszamy całość łyżką. Puszyste ciasto dzielimy na dwie części.Do jednej porcji dodajemy 3 łyżki
kakao, 10 dag
cukru i 2 łyżki
mleka. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać.Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia. Jasne ciasto trzeba przełożyć do keksówki, a na wierzch wykładamy ciemną masę. Ciasto mieszamy widelcem tak, by powstał marmurkowy wzór.Ciasto pieczemy 60 minut, w temperaturze 180 stopni. Zanim zjemy trzeba dobrze wystudzić upieczone dzieło ;)Pycha!